Poslovna scena
StoryEditor

Otkazi, neisplata dividende i prodaja rudnika - cijena restrukturiranja tvrtke Anglo American

09. Prosinac 2015.

Zbog niskih cijena sirovina, Anglo American prodat će velik dio svoje imovine, obustaviti isplatu dividende i smanjiti broj zaposlenih sa 135.000 na 50.000, poručeno je u utorak iz tog rudarskog diva.

Ta kompanija prisiljena je na restrukturiranje zbog oštrog pada cijena sirovina, izazvanog slabljenjem potražnje. Pritom će Anglo American konsolidirati svoje poslovanje sa šest na tri odjela: De Beers za dijamante, Industrial Metals za platinu i bazne metale te Bulk Commodities za ugljen i željeznu rudaču. Uz to, peta po tržišnoj vrijednosti rudarska kompanija u svijetu obustavit će isplatu dividende do kraja 2016. godine i prodati 60 posto svoje imovine. Prodajom imovine Anglo American kani namaknuti oko 4 milijarde dolara, pri čemu će prodati neke rudnike u Australiji i Južnoj Africi, dok će rudnike s gubicima zatvoriti.

Kao i ostale najveće svjetske rudarske kompanije, Anglo American bilježi sve manju dobit jer su cijene sirovina oštro pale zbog slabosti potražnje, među ostalim, zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. Cijene nafte ovih se dana kreću na nanjižim razinama u sedam godina, dok su cijene željezne rudače potonule na najniže razine u 10 godina, pa se kreću oko 40 dolara po toni, dok su 2011. godine iznosile gotovo 200 dolara. Glasnogovornik Anglo Americana kazao je da će se smanjenje broja zaposlenih sa 135.000 na 50.000 provesti internim ukidanjem dijela radnih mjesta, a većim dijelom kroz prodaju imovine.

- Neće svih 85.000 radnih mjesta nestati jer će mnoge radnike zaposliti oni koji će kupiti rudnike od Anglo Americana, kazao je glasnogovornik kompanije.

Nakon objave plana restrukturiranja, jučer je cijena dionice Anglo Americana potonula više od 12 posto, skliznuvši na rekordno nisku razinu. Oštro su pale i cijene dionica drugih rudarskih divova, kao što su Rio Tinto i BHP Billiton.

- Anglo American, kao i druge kompanije iz rudarskog sektora, shvatio je da nema više sala za rezanje i suočio se s realnošću da više ne može plaćati dividende. A kad jedan krene, slijede i ostali, pa je moguće da i BHP Billiton te Rio Tinto budu prisiljeni na slične poteze, kaže Alastair McCaig, analitičar u IG-u.

18. travanj 2024 08:55