Poslovna scena
StoryEditor

Otvoren prvi hostel u Karlovcu: administracija progutala petinu troškova

01. Kolovoz 2014.

Posljednjeg dana srpnja u Karlovcu je otvoren prvi hostel prigodnog naziva „Na putu“. Riječ je o obiteljskom poduzetničkom koraku Karlovčanke Ane Cullen Družak i njenog supruga Damiena Cullena iz Irske. Hostel je na prvom katu višestoljetne kuće u nizu u vrlo prometnoj Ulici Petra Zrinskog, odnosno karlovačkom korzu.

Zahvaljujući povoljnim okolnostima i, dodaje Damien Cullen, kvalitetnim savjetnicima, u projekt adaptacije prvoga kata ne odveć održavane zgrade krenulo se čistih imovinsko-pravnih odnosa početkom travnja, no unatoč izuzetnoj volji i htijenju, Ana i Damien morali su se uz tehničke situacije boriti i s birokratsko-administrativnim sustavom, tako da im je umjesto planiranog otvorenja za početak lipnja i ljetne sezone, otvorenje najranije moglo biti na samom kraju srpnja.

Administracija ne guta samo vrijeme, već i novac, jer je od ukupno uloženih 100 tisuća kuna u uređenje, na administrativne dadžbine otpalo 20-tak tisuća.

- Tek za ilustraciju: iako je u toj zgradi donedavna u prizemlju legalno poslovala i dječja igraonica, sa svim svojim sanitarnim sadržajima, mi smo morali dokazivati da je voda u našem prostoru u kojem su nove instalacije, pogodna za piće, a voda je iz gradskog vodovoda...No, to je sad iza nas i okrećemo se prvim gostima kojima nudimo 20 kreveta smještenih u petero, sedmero i osmerokrevetnoj spavaonici. Uz kvalitetno opremljenu kupaonicu i sanitarni čvor, gostima je na raspolaganju opremljena kuhinja za pripremu vlastitih obroka, a u cijeni koja ovisno o sezoni, varira od 90 do 115 kuna, uključen je i internet, te zaključavanje bicikala i usluge parkinga motornih vozila, kazali su Ana i Damien.

Ističu kako Damien već ima iskustva u radu u hostelima, a s obzirom na svakodnevno rastući broj upita i rezervacija već i za jesen i zimu, očekuju da će njihov projekt uspješno zaživjeti, te da će se uložena investicija, u koju uz novac nije uračunato i mnogo sati vlastitog rada i pomoći prijatelja, vratiti već za koju godinu, a Karlovac postati mjesto uvršteno na itinerar brojnih „backpackera“ iz cijelog svijeta.

19. travanj 2024 07:24