Poslovna scena
StoryEditor

Otvorena predstečajna nagodba IGH

10. Lipanj 2013.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) donijelo je danas rješenje o otvaranju postupka predstečajne nagodbe nad Institutom IGH te je objavilo poziv vjerovnicima te tvrtke da najkasnije do 10. srpnja prijave svoje tražbine.

Prema tom rješenju, za povjerenicu postupka predstečajne nagodbe nad Institutom IGH imenovana je Davorka Huljev, a ročište za utvrđivanje tražbina zakazano je za 24. srpnja.

Institut IGH predao je zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe 17. svibnja, a tada su iz te tvrtke izvijestili kako je zahtjev predan nakon ‘preliminarnih dogovora s najvećim vjerovnicima‘, te da im je namjera ‘taj postupak dovršiti u što kraćem roku te u cijelosti restrukturirani i kapitalno ojačani nastaviti poslovanje‘.

Tada su objavili i kako su proteklih mjeseci intenzivno usuglašavali s najvećim vjerovnicima, primarno poslovnim bankama, optimalni model financijskog restrukturiranja te na kraju, uz podršku najvećih vjerovnika, a slijedom ispunjenja zakonskih uvjeta, donijeli odluku o pokretanju postupka predstečajne nagodbe.

Inače, prema podacima iz prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, ukupna dugovanja Instituta IGH sredinom svibnja ove godine bila su viša od 1,75 milijardi kuna, a tvrtka je zapošljava više od 700 djelatnika.

Od predaje zahtjeva za pokretanje postupka Nagodbeno je vijeće u dva navrata donosilo rješenja o privremenoj mjeri temeljem kojih su odblokirani poslovni računi Instituta IGH, i to do 17. lipnja, uz obrazloženje kako se time želi spriječiti ‘teške i nenadoknadive posljedice za daljnje redovno poslovanje te isplatu plaća zaposlenicima‘.

Naime, poslovne račune Instituta IGH blokirala je Porezna uprava 9. svibnja po osnovi dospjelih poreznih obveza u iznosu većem od 9,4 milijuna kuna.

19. travanj 2024 21:54