Poslovna scena
StoryEditor

Outplacement - Malo korištena metoda za rješavanje viška radnika

11. Travanj 2015.

Otkaz nikad nije ugodno iskustvo, bilo da je poslodavac taj koji ga uručuje bilo zaposlenik taj koji ga prima. No postoji način kako da otkaz bude manje stresan za poslodavca, a postane nova prilika za radnika.

A ta prilika zove se ‘outplacement‘. Na razvijenijim tržištima rada outplacement je, jednostavno rečeno, pružanje potpore radniku koji je dobio otkaz ili će ga dobiti da u što kraćem vremenu pronađe novi posao. Na Zapadu ‘outplacement‘ je moralna obveza poslodavca, pa čak i zakonska (u Belgiji).

Dakle, otkaz je neizbježan. No poslodavac ima izbor. Može radniku uručiti stimulativnu otpremninu i to je to ili mu može dati ono što mu zakonski pripada i dodatno angažirati tvrtku za ‘outplacement‘ da mu pruži potporu u pronalasku novog posla u najkraćem roku. Radnik koji dobiva otkaz i želi naći novi posao može biti mirniji, ali i poslodavac koji ga je uručio jer je dao sve od sebe da pomogne svom sada već bivšem radniku. U Hrvatskoj je ‘outplacement‘ još u povojima i svega se nekoliko tvrtki bavi time. Jedna je od njih, koja to ozbiljnije radi, Smart Group, inače nizozemska tvrtka s podružnicom u Zagrebu.

– Kada kompanija angažira tvrtku za ‘outplacement‘  kao što smo mi, prije početka programa ‘outplacementa‘ organiziramo sastanak s radnicima koji su dobili otkaz i upoznajemo ih s programom i što od njega mogu očekivati. Ako su radnici zainteresirani, prijave se u program ‘outplacementa‘, dobiju svoga konzultanta i kreće program. Svaki konzultant ima od 12 do 15 radnika kojima pruža potporu, a primjerice HZZ ih ima 900 na jednog savjetnika. Idealna bi situacija bila kada bi poslodavac dovoljno rano angažirao tvrtku za ‘outplacement‘, koja bi još za vrijeme rada u kompaniji radniku pomogla pronaći novi posao i na taj bi ga se način umjesto premjestilo sa starog posla na novi – objasnio je Kristijan Došen, direktor nizozemske podružnice Smart Groupa u Hrvatskoj.

Inače, hrvatske kompanije još uvijek nisu previše zainteresirane za ‘outplacement‘, ali takvom vrstom usluge do sada su se koristile neke naše telekomunikacijske tvrtke kada su zbog reorganizacije morale otpuštati svoje zaposlenike.

Ključno je za ‘outplacement‘ da se nakon otkaza 93 posto radnika zaposli u roku od godine dana, prema podacima Smart Groupa.

03. svibanj 2024 12:33