Poslovna scena
StoryEditor

Ovako izgleda primjer budžetiranja poslovanja

10. Rujan 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Suvremeno okružje vrlo je dinamično za većinu tvrtki, pa je važno biti svjestan da budžet nije uklesan u kamen te se njegovo izvršenje neprekidno kontrolira sustavom kontrolinga, obično nakon rezultata svakog mjeseca.

No prema nekim istraživanjima minimalna je razina formalnih kontrola koja se smatra nužnom u mikrotvrtkama i malim tvrtkama. One vjeruju kako mogu preživjeti bez formalnog procesa planiranja i u njima menadžment koristi moć osobnosti kako bi nametnuo kontrolu. Naravno, budžetiranje se može odnositi i na projekte no to je neka druga tema. Ovdje vam donosimo primjer budžetiranja ali i sudionike bez kojih kreiranje proračuna nema smisla.

Primjer budžetiranja poslovanja*

• Do svibnja

Treba biti gotov osnovni preduvjet za budžetiranje poslovanja, a to je jasno zacrtana strategija za sljedećih tri do pet godina. Iduća je godina prvi korak u ostvarivanju te strategije. Budžet ili proračun, odnosno plan za sljedeću godinu, detaljna je razrada strategije za tu godinu, tj. njezino pretakanje u konkretne brojke.

• Svibanj – rujan

– Održane radionice svih relevantnih odjela, odnosno tržišta u slučaju multinacionalnih tvrtki, na kojima će svi relevantni zaposlenici imati priliku pridonijeti planiranju za sljedeću godinu. – Definirani projekti za sljedeću godinu i izrađene analize uspješnosti projekata te u skladu s tim prioritizirani projekti.

• Listopad

– Pouzdana projekcija rezultata za tekuću godinu, koja je temelj za izradu proračuna za sljedeću godinu. • Sredina studenoga – Izrađen prvi nacrt proračuna.

• Kraj studenoga

– Izrađen završni nacrt proračuna

• Početak godine (nakon finalizacije rezultata poslovanja)

– Revizija proračuna (ako finalni rezultati za prošlu godinu jako odstupaju od prvog nacrta rezultata iz listopada).* Osnovni koraci u budžetiranju iduće godine i okvirni vremenski slijed procesa za veću tvrtku s međunarodnim poslovanjem.

Sudionici izrade proračuna

• Uprava poduzeća (osobe koje preuzimaju kompletnu odgovornost planiranja i kontrole u tvrtki) • Linijski menadžment (svi voditelji počevši od centara odgovornosti do voditelja najnižih mjesta troškova) • Odjel planiranja (preuzima zadatke pribavljanja informacija, koordinacije i upravljanja u sklopu planiranja i kontrole proračuna) • Računovodstvo (opskrbljuje informacijama, utvrđuje i analizira odstupanja od proračuna te izvještavanja)Izvor: Branka Remenarić, ZŠEM

24. travanj 2024 10:42