Poslovna scena
StoryEditor

Ovoj tehnološkoj tvrtki prihodi lani rasli više od 20 posto

18. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Jedna od vodećih hrvatskih i srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki GDi Grupa prošlu je godinu završila s ukupnim prihodima od 110 milijuna kuna, što je porast veći od 20 posto u odnosu na 2014., a rast planira i u ovoj godini, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.

GDi Grupa (bivšeg naziva Gisdata) u 26 godina rada stalno je bilježila poraste u poslovanju, profilirajući se u vodeću tvrtku za industrijski softver i tehnološka rješenja koja danas koriste  brojni poslovni subjekti, industrija i javne djelatnosti diljem svijeta.

- Prošlogodišnji rast ukupnih prihoda više od 20 posto znatno je više od naših dugoročnih planova da svake godine stabilno i održivo rastemo za oko 9 posto, a u tom premašivanju vlastitih planova važno je što smo to postigli bez dodatnog zaduživanja i akvizicija, naglašava osnivač i predsjednik Uprave GDi Grupe Boran Lončarić.

Za EBITDA i druge ključne pokazatelje poslovanja kaže da ih "postotno zadržavaju na razini od prošlih godina, dakle solidno uspješnim te da sve odmah reinvestiraju u razvoj proizvoda i prisutnost na međunarodnom tržištu". Uspješnom poslovanju osim predanosti i inovativnih rješenja, koja koriste brojne velike kompanije (od telekoma Vodafone i Telekom Austria Grupe, HT-a, Vipenta i telekoma u regiji, preko prehrambenih, energetskih, prometnih, logističkih i drugih do regulatora i javnih uprava), pridonosi i jaka mreža s više od 150 partnera u i izvan Hrvatske koje sve izvoze softver.

GDi najveći prihod ostvaruje od vlastito brendiranog softvera marke GDi, odnosno 77 posto na tržištima izvan Hrvatske u kojoj im (u sjedištu u Zagrebu, te uredima u Osijeku i Rijeci) radi nešto više od 55 posto od ukupnih 150 zaposlenih u Grupi dok preostali rade u devet zemalja gdje imaju svoje lokalne tvrtke koje pružaju konzalting, implementaciju rješenja i korisničku podršku.

- I na hrvatskom tržištu lani smo lagano rasli, čemu je nakon nekoliko upitnih ekonomskih godina pridonio određeni pomak u javnom sektoru te investicije u više sektora, a pogotovo u proizvodnji hrane. Cijelo poslovno okruženje u Hrvatskoj doživjelo je napretke, no potreba za još većim i bržim koracima naprijed je i dalje tu, poručio je Lončarić.

Naglašava da je GDi lani zaposlio 20 novih djelatnika.

- Softverska industrija rado bi zapošljavala i više u Hrvatskoj, ali fakulteti jednostavno ne ‘proizvode‘ dovoljan broj kadrova, te je stoga važno da Hrvatska snažno i konačno ‘zagrize‘ u bitnu reformu obrazovanja, jer je ovakav sustav školovanja zastario i neodrživ, upozorava Lončarić iznoseći primjere Poljske, Slovenije, Mađarske i Češke koje u tom smislu imaju bitno veće mogućnosti.

20. travanj 2024 01:47