11. studeni 2012.

Pad prometa na autocestama kojima gospodare HAC i ARZ

Autocestama na području Hrvatske u devet mjeseci ove godine prometovalo je 51,8 milijuna vozila, što je za 1,24 posto manje vozila nego u istom lanjskom razdoblju.

No, prihodi od naplate cestarina porasli su za 3,14 posto, na 1,7 milijardi kuna (bez PDV-a), pokazuju podaci koje je objavila Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA). Od četiri tvrtke koncesionara autocesta pad prometa zabilježen je na autocestama kojima gospodare Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), no te su dvije tvrtke povećale cijene cestarina početkom lipnja pa obje bilježe rast prihoda.

HAC u devet mjeseci ove godine bilježi promet ukupno 25,27 milijuna vozila, što je 3,3 posto manje nego u razdoblju siječanj-rujan prošle godine. Prihod HAC-a od cestarina istovremeno je porastao za 2,02 posto, na nešto više od milijardu kuna. Koncesionar ARZ naplatio je u prvih devet mjeseci 386,9 milijuna kuna cestarine, što je na međugodišnjoj razini porast za 2,01 posto, a uz 1,45 posto manji promet vozila, ili njih nešto više od 15,1 milijun.