Poslovna scena
StoryEditor

Paket pomoći za povrće, voće, mlijeko i svinjogojstvo

18. Ožujak 2016.

Procjenjujući da su europski poljoprivrednici u krizi, Komisija predlaže izvanredni paket mjera kojima prije svega cilja svinjogojstvo, povrćare i mljekare. No mjere su vrlo fleksibilne i daju slobodu članicama

Europska komisija odlučila je dodatno pomoći europskim poljoprivrednicima novim paketom mjera, iako iz priopćenja nije sasvim jasno kojim točno povodom, osim onoga što naziva aktualnom krizom u poljoprivredi. Riječ je o općenitom objašnjenju koje se može primijeniti na svaku godinu otkako postoji Europska unija u svim svojim pojavnostima, pa nije jasno na što se točno ovaj put misli. U svakom slučaju, Komisija je velikodušno donijela odluku o izvanrednim mjerama za poljoprivrednike kojima prije svega cilja svinjogojstvo, povrće i voće te mlijeko, s tim da su mjere vrlo fleksibilne i omogućuju državama članicama primjenu prema individualnim potrebama. Velik dio predstavljenih mjera, doduše, u fazi je razmatranja, ali njihovo je prihvaćanje vrlo vjerojatno.

Privremene mjere

Komisija će tako na ograničeno vrijeme aktivirati mogućnost sklapanja dobrovoljnih dogovora o proizvodnji i dobavi u mljekarskom sektoru, a riječ je o članku 222. Zajedničke organizacije tržišta (niz instrumenata i mjera reguliranih zakonskim okvirom EU kojima se koristi na tržištu EU kako bi se stabilizirale cijene i ponuda poljoprivrednih proizvoda). Sljedeće, Komisija će razmotriti povećanje državne pomoći na najviše 15 tisuća eura po poljoprivredniku na godinu bez nacionalnog ograničenja, što je također privremeno. Povećat će se ograničenje za obrano mlijeko u prahu i maslac sa 109 odnosno 60 tisuća tona na 218 i 100 tisuća tona. Razmotrit će se jačanje uloge proizvođača u dobavnom lancu, posebice u mljekarskom sektoru, kao i nova shema za svinjogojski sektor, a uspostavit će se i praćenje tržišta mesa prema uzoru na praćenje tržišta mlijeka uspostavljeno 2014.

Dopuna kreditima za izvoz

Komisija će također voditi računa o interesima europskih poljoprivrednika u okviru pregovora o trgovinskim sporazumima s Amerikom i zemljama Južne Amerike, a nastavit će raditi i na ukidanju zabrane poslovanja na ruskom tržištu i razmotriti odgodu izvanrednih mjera za voće i povrće proizašlih iz ruske zabrane uvoza. Povećat će se sredstva za promociju europskih poljoprivrednih proizvoda, za što je već osigurano 110 milijuna eura samo u ovoj godini. U financijskom smislu Komisija će pokušati razviti adekvatne instrumente u suradnji s europskom investicijskom bankom radi povećanja konkurentnosti europskih poljoprivrednika i provedbe strukturnih prilagodbi. Ispituje se i izvedivost kreditne sheme za izvoz koja bi dopunila postojeće sheme država članica, s kojima će Komisija poraditi na prilagodbi ruralnih programa kako bi postale fleksibilnije i otpornije na trenutačnu krizu. 

18. travanj 2024 18:34