Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Palladio Finanziaria preuzeo Cimos i 110 milijuna eura duga

cimos.eu
Lider/Hina

Zaključen je postupak prodaje slovenskog Cimos iz Kopra tvrtki TCH Cogeme, koja je u vlasništvu talijanskog fonda Palladio Finanziaria, objavili su u četvrtak slovensko društvo za upravljanje potraživanjima banka (DUTB) i Slovenski državni holding (SDH), koje su imale većinski vlasnički udio u slovenskom proizvođaču autodijelova.

>>>Palladio Finanziaria u svibnju preuzima Cimos

Cimos, koji u svom sastavu ima i tri pogona u Istri, prodan je za simbolični iznos od 110.000 eura, ali će talijanski investitor preuzeti i financijske obveze Cimosa koje su sto puta veće, odnosno iznose oko 110 milijuna eura.

>>>Talijanski investitor uplatio 100.000 eura za Cimos

Dionice Cimosa već su prenesene na novog vlasnika koji je uplatio 110.000 eura. Do kraja mjeseca novi će vlasnik dokapitalizirati Cimos s 18,3 milijuna eura, podmiriti i veći dio obveza prema bankama te otpočeti proces njegova restrukturiranja i reorganizacije, potvrđeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani na kojoj s sudjelovali predstavnici Cimosa, slovenske “loše banke” DUTB  i SDH te tvrtke TCH Cogeme, koja također proizvodi dijelove za automobilsku industriju.

Očekuje se da će u nadzornom odboru Cimosa u skoro vrijeme ući predstavnici novog vlasnika.

“Novi početak”

“Cimos nije dobio samo novog vlasnika nego i strateškog partnera. Riječ je o novom početku Cimosa”, rekao je direktor DUTB-a Imre Balogh.

Najavio je da će u idućih tjedan dana biti potpisana nagodba oko dogovora hrvatskog ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, a u vezi duga Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci koji je preuzela hrvatska Državna agnecija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), kojoj će DUTB platiti sedam milijuna eura. “To je konačni sporazum s DAB-om”, rekao je Balogh.

>>>Slovenski mediji: DUTB otkupljuje dug Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci za 7 milijuna eura

Direktorica SDH Lidija Glavina kaže kako bi željeli da se u Cimosu zadrži što više radnih mjesta.

Predsjednik uprave tvrtke TCH Cogeme Gino Berti najavio je kako će  prioritet za nove vlasnike biti da za Cimos osiguraju dovoljno posla i nove narudžbe.

Kako bi se koparska tvrtka unaprijedila u nju će se u iduće tri godine investirati dodatnih 50 milijuna eura, najavio je Berti.

Kako najavljuju neki slovenski mediji, Berti će biti i novi predsjednik Uprave Cimosa, a dosadašnji čelnik Gerd Rosendahl će biti član Uprave.

Komentari