Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Palumbo bi za preostale dionice Viktora Lenca platio 92,6 milijuna kuna

viktor lenac
Tin Bašić

Kada bi svi dioničari remontnog brodogradilišta Viktora Lenca odlučili prodati svoje dionice novom najvećem dioničaru, grupaciji Palumbo, to bi talijansku kompaniju moglo koštati oko 92,6 milijuna kuna. Iznos je to koji se dobije ako se ukupni broj dionica Viktora Lenca oduzme od trenutnog udjela talijanske grupacije (koja sada drži 40,52 posto kompanije) i pomnoži s ponderiranim tromjesečnim prosjekom od 9,26 kuna po dionici.

>>>Dva velika dioničara prodali dionice Viktora Lenca

Moramo napomenuti kako je spomenuto izračun Lidera temeljen na objavljenim podacima sa Zagrebačke burze. Naime, sredinom lipnja nastala je obveza talijanske grupacije za objavljivanje ponude za preuzimanje. Ta ponuda trenutno je u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga i čeka se odluka Upravnog vijeća. Koja će točno biti cijena koju će Palumbo grupacija ponuditi dioničarima bit će poznato tek kada Hanfa odobri ponudu za preuzimanje.

>>>Viktor Lenac: Bude li na prodaju, interesenata već ima

Prema podacima za Zagrebačke burze, talijanska grupacija u nekoliko je navrata stjecala dionice Viktora Lenca, a cijene su se kretale od devet kuna po dionici do 9,28 kuna po komadu.

Iako namjere talijanske grupacije još nisu javno objavljene, a što će biti vjerojatno nakon objave ponude za preuzimanje, čini se kako se dosadašnji smjer i poslovanje Vitkora Lenca neće mijenjati. Barem ne odmah. Naime, Viktor Lenac je remontno brodogradilište i ne može se uspoređivati s ‘klasičnim’ hrvatskim brodogradilištima. Inače, jedan od klijenata Viktora Lenca je i američka mornarica, što dovoljno govori o stručnosti ovog brodogradilišta.

>>>Brodogradilište Viktor Lenac u 2017. ostvarilo 70 posto više ukupnih prihoda

S druge strane, talijanska grupacija Palumbo ima sjedišta u Napulju. To je obiteljska tvrtka koja radi više od pola stoljeća i ima brodogradilišta po cijelome Sredozemlju. Glavna djelatnost grupacije je brodogradnja i popravak brodova te izgradnja jahti po narudžbi.

Komentari