Poslovna scena
StoryEditor

Pašalić: Krajnje je vrijeme za nove strategije u drvnoj industriji

19. Srpanj 2016.

U prostorima Hrvatske gospodarske komore predsjednik Udruženja drvno–prerađivačke industrije Ivić Pašalić i predsjednik Grupacije proizvođača namještaja HGK Renato Radić prezentirali su predstavnicima medija  strategiju drvno–prerađivačke industrije radnog naziva ’Izgradimo smeđu magistralu’.

– Hrvatska proizvodnja na rubu je uništenja ponajviše kao posljedica katastrofalne hrvatske tečajne politike. Drvna industrija nije izuzetak, te je zato sada krajnje vrijeme za implementaciju novih strategija – izjavio je Pašalić.

- Treba smanjiti PDV na pelet, briket, sječku i ogrijevno drvo na 13 posto, a umjesto fosilnih goriva treba koristiti grijanje na pelet. Primjerice, grijanjem na pelet u hrvatskim školama uštedjelo se toliko novca da bi svako dijete imalo za topli obrok - vjeruje Pašalić.

Predlažu i revidiranje dosadašnjeg rukovođenja tvrtkom Hrvatske šume, te provođenje žurnog nadzora nad njihovim poslovanjem, osobito u djelu ugovaranja prodaje sirovina.

Zabrana izvoza trupaca, dodjela potrebnih količina trupaca malim i srednjim pilanama, donošenje odluke o odgodi plaćanja za sortiment bukovih i jelovih trupaca s 60 na 90 dana, potpora prema mjerodavnom Ministarstvu gospodarstva da se kvota kogeneracija na biomasu s povlaštenom cijenom otkupa struje hitno podigne za 30 MW, te da se žurno promijeni ime resornog ministarstva tako da se zove Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva također su problemi koje je potrebno što prije riješiti kako bi se spasila drvna industrija u Hrvatskoj, zapisano je u strategiji koju su predstavili Pašalić i Radić.

18. travanj 2024 07:43