Aktualno Poslovna scena Preporučeno

PBZ kupio Veneto banku

PBZ-a
Tin Bašić

Privredna banka Zagreb zaključila je transakciju kupnje Veneto banke. Kako stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, PBZ je zaključila transakciju kojom je stekla 100 posto udjela u Veneto banci.

Naime, prije nešto više od godinu dana, Intesa Sanpaolo, većinski vlasnik PBZ-a, stekla je određenu imovinu i obveze talijanske banke Veneto Banca SpA. Samim time, hrvatska podružnica te talijanske banke postala je dio grupacije Intesa Sanpaolo. Time Intesa Sanpaolo djeluje u Hrvatskoj s dvije jedinice – Privrednom bankom Zagreb, koja ima 195 poslovnica diljem Hrvatske, te Veneto bankom, s mrežom od osam poslovnica. Inače, PBZ je među 26 hrvatskih banaka po vrijednosti imovine zauzela drugo, a Veneto banka 21. mjesto.

>>> Intesa Sanpaolo predstavila novi poslovni plan do 2021.

Početkom travnja ove godine, PBZ je objavio kako u sklopu vlasničkog preslagivanja unutar Intesa Sanpaolo Grupe, a riječ je bila o optimizaciji poslovanja i prisutnosti na lokalnom tržištu. Posljedica toga bila je namjera stjecanje 100 postotnog udjela u Veneto banci u Hrvatskoj po cijeni od 20,5 milijuna eura.

 Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), vlasnik Veneto banke još uvijek je Intesa Sanpaolo, no to će se ubrzo promijeniti.

Komentari