Poslovna scena
StoryEditor

PBZ planira malim poduzetnicima odobriti 30 milijuna eura kredita

19. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Europski investicijski fond i Privredna banka Zagreb potpisali su u četvrtak Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) kojim se pomaže malo poduzetništvo.

Ugovor bi trebao malim poduzetnicima olakšati pristup sredstvima financiranja jer nudi povoljnije uvjete financiranja, dulje rokove otplate kredita te smanjuje zahtjeve za instrumentima osiguranja. Kako je rečeno, PBZ će putem ovog programa u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati nove kredite u iznosu od 30 milijuna eura. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom i investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima, iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25 tisuća eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.

PBZ i EIF će dijeliti rizik na bazi portfelja tako što će 30 milijuna eura pokrivati 15 posto portfeljnog rizika i do 75 posto izloženosti jednome subjektu. Očekivana kamata za ovakve kredite će biti između 6 i 7 posto jer je ovo brzi kredit koji ima malo procedure te ne zahtjeva standardne mjere osiguranja. Ovaj projekt je važan za male poduzetnike kojima zbog rizika mikro sektora i financijske krize banke ne izlaze ususret.

- Kao velika banka imamo društvenu odgovornost, a ne samo ekonomski interes, razbiti taj sud jer nema razvoja demokracije bez razvoja malog poduzetništva - naglasio je Božo Prka, predsjednik Uprave Banke. Dodao je kako će CIP programom smanjiti averziju prema riziku, povećati distribuciju kredita, smanjiti birokraciju, kolaterale i proceduru banke, a krediti će biti unaprijed odobreni. Hrvatska sudjeluje u okviru CIP programa još od 2008., no u počecima se više sredstava platilo nego li iskoristilo za realizaciju.

- Uz kvalitetne projekte, poput ovoga, Vlada je danas promovirala i projekt javno- privatnog partnerstva u javnom sektoru koji će u narednih nekoliko godina vrijediti oko 15 milijardi kuna - naglasio je ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras. Izrazio je želju da se u okviru CIP-a realizira još ovakvih projekata te da se i druge institucije uključe u ove projekte. - Uvjeren sam da će i hrvatsko gospodarstvo za 10 do 15 godina biti po razvijenosti na razini najrazvijenijih članica zemalja EU - napominje Maras.Menadžer strukturnih financija EIF-a Oliver Edelman kazao je kako vjeruje da će navedenih 30 milijuna eura značajno pomoći malom poduzetništvu.Suradnja PBZ-a s EIF-om rezultirala je posebno strukturiranim kreditnim programom koji omogućava kreditiranje obrtnika i poduzetnika s 10 ili manje djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Program CIP-a i PBZ-a financira Europska unija i Europska komisija. Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je prva komercijalna banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu.

13. travanj 2024 16:14