Poslovna scena
StoryEditor

Petrokemija ispipava interes za nove dionice

06. Svibanj 2013.

Kutinska Petrokemija objavila je danas poziv svojim dioničarima da u idućih sedam radnih dana iskažu indikativni interes za upisom novih dionica u mogućem procesu dokapitalizacije tvrtke u iznosu od 150 do 200 milijuna kuna.

U cilju stabilizacije financijske pozicije Petrokemije i financiranja programa restrukturiranja odobrenog na sjednici Nadzornog odbora 29. travnja ove godine, kutinska tvornica gnojiva razmatra povećanje kapitala u iznosu od 150 do 200 milijuna kuna, navodi se u pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

-Iskazani interes je isključivo indikativnog karaktera i ni na koji način nije obvezujući za dioničare, već je primarno namijenjen Upravi u što efikasnijem i bržem postupku prikupljanja kapitala. Stoga se ovakvo iskazivanje interesa ne smatra javnom ponudom u smislu Zakona o tržištu kapitala- ističu iz Petrokemije.

Dioničare pozivaju da svoj interes iskažu u apsolutnom iznosu u kunama ili relativnom iznosu s obzirom na visinu postojećeg ulaganja, a cijena u mogućem postupku dokapitalizacije će ovisiti o tržišnim uvjetima u trenutku izdanja.

Sukladno iskazanom interesu, Petrokemija će u pozivu na glavnu skupštinu navesti sve bitne informacije o mogućem povećanju kapitala, što će, sukladno zakonskim propisima, morati biti odobreno od strane dioničara koji predstavljaju najmanje tri četvrtine temeljnog kapitala zastupljenog na glavnoj skupštini, stoji u pozivu dioničarima Petrokemije.

Najveći pojedinačni dioničar Petrokemije je država, u čime je vlasništvu, prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), 50,63 posto dionica te tvrtke, dok mirovinski fondovi (Erste Plavi, PBZ CO, AZ i AZ Profit) drže gotovo 17 posto dionica.

Prema ranije objavljenim podacima, kutinska je tvornica gnojiva u prošloj godini poslovala s gubitkom u poslovanju od 187,2 milijuna kuna, što je pojašnjeno velikom razlikom u porastu prihoda i rashoda, a uslijed izrazitog rasta cijene prirodnog plina. Naime, ukupni prihodi Petrokemije lani su porasli za 2 posto, na 3,03 milijarde kuna, dok su rashodi istodobno rasli za 12,4 posto, na 3,2 milijarde kuna.

Gubitak Petrokemija bilježi i u prva tri mjeseca ove godine, i to u iznosu od 54,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, kada je gubitak iznosio 3,1 milijun kuna. Posljedica je to manje prodaje na domaćem i regionalnom tržištu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za proljetnu sjetvu, zbog čega su povećani fiksni troškovi. Dodatni negativan učinak na poslovanje u prvom tromjesečju 2013. godine imali su i izdaci za godišnji remont postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva, koji je izveden tijekom siječnja te utjecaj dijela prenesenih zaliha iz 2012. godine, objavili su ranije iz Petrokemije.

26. travanj 2024 09:49