Poslovna scena
StoryEditor

Petrokemija za financijskog savjetnika izabrala Societe Generale PLC

28. Listopad 2013.

Uprava Petrokemije izvjestila je danas da je temeljem prikupljenih ponuda za financijskog savjetnika za izbor strateškog partnera izabrala francusku tvrtku Societe Generale PLC.

Time je, kako navode, nastavljen proces traženja strateškog partnera, koji bi trebao omogućiti kvalitetnije pozicioniranje na tržištu i sigurniju budućnost proizvodnje te kutinske kompanije.

Vlada je krajem srpnja zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

U kolovozu je Petrokemija dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojima je njezin temeljni kapital ukupno povećan za otprilike 186 milijuna kuna, na 754 milijuna kuna. U dokapitalizaciji su sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), otvoreni investicijski fondovi i drugi ulagači.

Sredinom prošloga tjedna iz Ministarstva gospodarstva se doznalo da je za kupnju Petrokemije zainteresirano nekoliko ulagača, među kojima i poljska kemijska grupa Azoty.

Petrokemija ima oko 2.300 zaposlenih, njezina godišnja proizvodnja gnojiva iznosi 1,2 milijuna tona, a udio države u vlasničkoj strukturi iznosi 43,83 posto.

24. travanj 2024 15:35