Poslovna scena
StoryEditor

‘Pevec će u svemu davati prednost domaćim dobavljačima‘

18. Prosinac 2014.

Današnjim otvorenjem trgovačkih centara Pevec u Karlovcu i Rijeci na Škurinju ovaj je domaći, nakon stečaja uskrsnuli trgovački lanac proširio svoju mrežu na 16 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, a u njima je zaposleno ukupno 1.130 radnika.

U Karlovcu Pevec je u zakup od Mercatora uzeo prostor ugašenog Getroa, uz čija je preuzeta 22 radnika zaposlio još 16 novih, a na 3.500 kvadratnih metara predstavljen je asortiman prisutan u čitavoj prodajnoj mreži sustava Pevec. Darko Šket, predsjednik Uprave Peveca, koji je na to mjesto došao proslavivši kao stečajni upravitelj koji je ogromne dugove privatnog Pevec pretvorio u vlasničke udjele s oko 700 sadašnjih dioničara novog Peveca, kazao je da je upravo akcent na udjelu robe što većeg dijela tih donedavnih vjerovnika. Šket je uvjerio vjerovnike da će jedino podržavanjem poslovanja novog Peveca moći ostvariti podmirenje svojih ranijih potraživanja i dalje kroz njegov uspješan rad stvarati i solidan prostor za plasman svojih proizvoda na tržište.

Unatoč stalnom padu osobne potrošnje i kupovne moći, Šket smatra da taj „win-win“ model ima realnu osnovu i ostvariti se, jer je značajan tržišni kapacitet u tom neprehrambenom sektoru ostao otvoren odlaskom inozemnih konkurenata iz Hrvatske. Pevec će u tom smislu, ne krije Šket, davati u svemu prednost domaćim dobavljačima. - Prije stečaja Pevec je imao 13 centara u Hrvatskoj, i zapošljavao je u trenutku otvaranja stečaja u trgovačkom sektoru oko 1.400 zaposlenih.

Širenje trgovačke mreže Pevec trebalo bi se završiti krajem travnja sljedeće godine otvorenjem centara u Zagrebu na Črnomercu i u Dubrovniku, što bi značilo ukupan broj od oko 1.200 zaposlenih. Procjenjujemo da je širenje u toj mjeri opravdano, jer se time prilagođavamo mogućnostima tržišta uslijed odlaska konkurencije, tako da sad u Hrvatskoj imamo zapravo još jednog preostalog konkurenta iz ranga ovih velikih. Za razliku od Karlovca, Rijeka je znatno jača po kupovnoj moći i broju stanovnika, i zato tamo dva centra, onim otprije na Kukuljanovu i ovim novim na Škurinju smatramo optimalnim kapacitetom, kazao je Šket.

Na pitanje zašto se nakon stečajne sanacije novo dioničko društvo i dalje zove Pevec, Šket je kazao da je točno da je tijekom stečaja taj naziv Pevec bio personifikacija negativnog poslovanja, međutim s vremenom i podrškom vjerovnika, i kod kupaca je ostao u sjećanju onaj dio koji je asocirao da je „Pevec“ bio mjesto gdje se moglo naći robu zadovoljavajuće kvalitete po još prihvatljivijim cijenama. S obzirom da sad novi Pevec više nema veze s njegovim bivšim osnivačima, Šket smatra da je taj naziv, tim prije što ima i domaće značenje, ima perspektivu na tržištu. Da se još udruže s Braćom Pivac, eto prave „kukuriku“ koalicije.

27. travanj 2024 00:21