Poslovna scena
StoryEditor

Pevec - štiti domaću industriju

09. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Da se u krizi koja u Hrvatskoj traje već šest godina mogu ostvarivati dobri poslovni rezultati, dokaz je Pevec.

Taj trgovački lanac neprehrambene robe kupcima je prvi izbor kad je riječ o proizvodima za gradnju, opremanje i uređenje doma te vrta. To i ne začuđuje jer činjenica je kako prosječan hrvatski potrošač danas više nego ikada želi za svoj novac dobiti više i bolje, odnosno da odnos između uloženog i dobivenog bude odgovarajuće cijene i kvalitete, a Pevec upravo tako i radi. Zbog toga je na policama njegovih 14 centara čak oko 350 različitih dobavljača s više od 100.000 artikala, a ono po čemu se razlikuje od konkurencije su proizvodi koji se mogu kupiti samo u Pevecu. Riječ je o hrvatskim tvrtkama koje su većinom orijentirane na izvoz, a dio koji prodaju na domaćem tržištu pretežito je na policama Peveca. S pravom zato tvrtka voli isticati kako je prvi hrvatski trgovački lanac jer ponudu prilagođava očekivanjima i potrebama kupaca.

Zaštita domaćega Tvrtkina je filozofija jasna: omogućiti i hrvatskim potrošačima da u svojoj zemlji mogli kupovati proizvode koje mogu, primjerice, Francuzi i Španjolci, jer upravo su to neke od zemalja u koje domaći proizvođači plasiraju svoje proizvode, a nema ih nigdje u Hrvatskoj, nego samo u Pevecu. Zahtjevi kupaca veliki su, ali zahvaljujući dosljednoj provedbi strategije koju si je postavila stručna uprava na čelu s predsjednikom Darkom Šketom te članovima Uprave Lidijom Kljajić i Dejanom Fičkom, jasno je kako je tvrtkina vizija postati lider na hrvatskome tržištu i, najvažnije, raditi u skladu s očekivanjima kupaca. Predsjednik Uprave Darko Šket naglašava kako je vrlo važno podupiranje nacionalne, domaće proizvodnje i hrvatskih tvrtki jer, uostalom, tako rade sve zemlje. Smatra kako je vrijeme da se i u Hrvatskoj počne jače štititi domaća industrija. Mogućnost izbora mora postojati, a potrošači to prepoznaju. Tome u prilog govori i podatak da tvrtku nije poljuljao dolazak ili pak osnaživanje nekih konkurentskih trgovačkih lanaca. U prilog Pevecu idu i posljednja događanja jer neki se konkurenti nisu mogli nositi sa zahtjevima hrvatskog tržišta i sveprisutnom krizom pa su ga napustili ili najavili odlazak.

Lanjsku je godinu tvrtka završila s dobiti od 15 milijuna kuna. Uz to, tvrtka otvara nova prodajna mjesta, a broj zaposlenih premašio je brojku od tisuću s planom daljnjeg širenja i rasta. Samo je ove godine Pevec zaposlio devedeset novih ljudi. Tvrtka se posebno angažirala i osigurala preduvjete da unaprijedi veleprodajni kanal. Tako je u Zagrebu otvoreno središnje informatički opremljeno skladište u travnju 2014. iz kojega se lakše mogu pratiti zalihe, a brže isporučiti svaki proizvod. Veliki je to napredak, ističe član Uprave Dejan Fičko, jer informatički opremljeno skladište u svakodnevnom poslovanju omogućuje brže i učinkovitije isporučivanje robe te kvalitetnije upravljanje stanjem zaliha.

Razlozi za pohvalu Pevec doista ima razloga za pohvalu jer prvi je trgovački lanac koji će početi primjenjivati Oracleovo rješenje Hyperion Planning. Omogućit će to Pevecu, napominje članica Uprave Lidija Kljajić, učinkovit mehanizam nadzora nad proračunskim procesima, središnjim prikupljanjem i pohranom informacija. U idućemu srednjoročnom razdoblju Pevec će se usmjeriti na postojeće programe vezane uz DIY (‘uradi sam’), dom i građevinau, razvijajući pritom dodatne usluge od kojih će kupci do- bivati dodanu vrijednost. Uočavajući nastavak gospodarske krize zbog koje pada tržište, tvrtkin je cilj zadržavanje mjesta cjenovno nižega trgovačkog lanca kako bi zadržala kupce i privukla nove. U svih sedam programa - elektronika, kućanski uređaji, dom i dizajn, građevina i boje, keramika i sanitarije, željeznarija te vrt i sport i dalje će se stalno dopunjavati asortiman prilagođavajući ga tržišnim trendovima i zahtjevima kupaca. Unapređenjem prodaje, kategorizacijom i standardizacijom prodajnih mjesta, napominje direktorica marketinga Danijela Stjepanović, uvelike bi se trebala smanjiti starost zaliha i povećati proitabilnost prodajnih mjesta po četvornome metru. Također, uvest će se dodatne usluge za kupce kao što su, primjerice, besplatna dostava i šivanje zavjesa.

Prodajni program Pevec nedvojbeno ima najveći izbor neprehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu. Prometnuo se u vodeći trgovački lanac s uistinu velikom raznolikošću koji, što je kupcima važno, s obzirom na to da proizvodi nekoliko programa i potprograma, kupcu omogućuje izbor prema cijeni i kvaliteti. Ovisno o potrebama i mogućnostima, trgovački lanci Pevec visoko su na ljestvici prvog odabira u svijesti kupca, neovisno o vrsti proizvoda.

Veliki podaci Tvrtka Pevec ostvarila je 2013. dobit od 15 milijuna kuna, što je dva i pol puta više nego godinu dana prije, te 13-postotni rast u odnosu na godinu prije. Otvara nova prodajna mjesta, a broj zaposlenih premašio je tisuću; planira se dalje širiti i rasti. Samo je ove godine Pevec zaposlio devedesetak novih ljudi. Sjedište je ostalo u Bjelovaru, no u svibnju ove godine Pevec je na 9500 četvornih metara otvorio suvremeno uređen i opremljen prodajni centar u Sesvetama, gdje je smjestio i dio poslovnih jedinica kako bi se još više povezala i unaprijedila svakodnevna komunikacija. Osim razvoja maloprodajnih kanala, kojima će se tako pokriti gotovo cijela Hrvatska, posebno će se naglasiti i veleprodaja.

Poslovanje vrijedno isticanja

Društvo ima četrnaest prodajnih centara.

Pokriveno gotovo 90 posto hrvatskog tržišta.

Ima više od 1000 zaposlenika.

Pevec je osnovan 1990.

Bogat asortiman sadržava gotovo 100.000 artikala.

Uprava

•  Darko šket, predsjednik Uprave/ President of the Board•  Lidija Kljajić•  Dejan Fičkočlanovi Uprave/Management Board

Sjedište

Pevec maloprodaja neprehrambene robe d.d.

 Ante Trumbića 1b 43000 Bjelovar

 TELEFON/PHONE:

+386 43 643 101

TELEFAKS/FAX:

+385 43 643 193

E-ADRESA/E-MAIL:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. www.pevec.hr

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

09. svibanj 2024 00:27