Poslovna scena
StoryEditor

Philipsu porasla prodaja, no dobit oštro pala zbog poreznih troškova

25. Travanj 2016.

Phillips je izvijestio o rastu prodaje u prvom tromjesečju za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,5 milijardi eura, pri čemu je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) porasla za 14 posto, na 374 milijuna eura. Međutim, neto dobit u prvom tromjesečju iznosila je 37 milijuna eura...

Nizozemska kompanija Philips ostvarila je u proteklom tromjesečju rast prodaje, no dobit joj je oštro pala zbog poreznih troškovi nastalih nakon izdvajanja poslovanja vezanog za rasvjetu.

Phillips je izvijestio o rastu prodaje u prvom tromjesečju za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,5 milijardi eura, pri čemu je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) porasla za 14 posto, na 374 milijuna eura.

Međutim, neto dobit u prvom tromjesečju iznosila je 37 milijuna eura, što je pad u odnosu na 100 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju godinu prije.  Dobit je bila "uglavnom pod utjecajem poreznih troškova vezanih za izdvajanje", objavio je Philips u svom poslovnom izvješću.

Kompanija je dodala da je proces razdvajanja odjela rasvjete Philipsa "na dobrom putu".

- Taj proces još uvijek traje, procjenjujemo razne ponude, te razmatramo moguću inicijalnu javnu ponudu (IPO), uvijek smo naglašavali da ćemo u drugom tromjesečju ove godine doći do zaključka i nadamo se da ćemo to uskoro učiniti, kazao je izvršni direktor Philipsa  Frans van Houten za televiziju CNBC.

- Ako pogledamo rezultate u prvom tromjesečju, imamo 3 posto rasta, zahvaljujući 5-postotnom rastu u odjelu zdravstva.  U odjelu rasvjete imali smo 27 posto rasta u LED rasvjeti tako da su obje strane kuće imale jako dobra poboljšanja operativne dobiti, dodao je.

01. svibanj 2024 13:22