Poslovna scena
StoryEditor

Pivovarna Laško insolventna ne proda li udjel u Mercatoru

17. Veljača 2014.

Slovenske banke nezadovoljne su tempom razduživanja skupine Pivovarne Laško (PL) koja im duguje 398 milijuna eura, a tvrtka će postati insolventna ako ne uspije postupak prodaje Mercatora koncernu Agrokor, piše u ponedjeljak poslovni dnevnik Finance.

Ako uspije prodaja Mercatora, PL bi za svojih 23,24 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca mogao dobiti oko 80 milijuna eura, a prodajom Radenske te novinskih kuća Delo i Večer dodatnih 70 milijuna eura i tako znatno smanjiti svoj dug prema bankama koji je u zadnjih pet godina smanjen za 56 milijuna eura, navode Finance. U suprotnom bi tvrtka mogla postati nelikvidna, osobito ako ne uspije prodaja Mercatora jer bi dionice Mercatora na burzi i u bilancama tvrtke prema očekivanju znatno izgubile na vrijednosti, dodaje list.

Rok do kojega PL bankama ne otplaćuje dospjele rate kredita nego samo kamate istječe krajem travnja, a one od Pivovarne Laško traže da "intenzivira aktivnosti" koje bi omogućile eventualni novi reprogram na tri mjeseca.

Skupina PL ima još samo mjesec dana za dogovor s bankama, a u suprotnom će postati aktualna i prodaja tvrtki iz osnovne djelatnosti skupine - pivovara Laško i Union, navode Finance.

03. svibanj 2024 06:29