Poslovna scena
StoryEditor

Plaće hrvatskih članova Uprave Ine ubuduće će ovisiti o poslovnim rezultatima

27. Svibanj 2015.

Plaće hrvatskim članovima Uprave Ine ubuduće će se isplaćivati u fiksnom i varijabilnom dijelu, koji će ovisiti o poslovnim rezultatima kompanije, odlučio je u srijedu Nadzorni odbor kompanije.

"Nadzorni odbor Ine odobrio je na današnjoj sjednici prijedlog izmjene sustava naknada članova Uprave Ine, a koji podrazumijeva podjelu na fiksni i varijabilni dio pri čemu će varijabilni dio biti izravno ovisan o ostvarenoj EBITDA i kapitalnim investicijama, odnosno poslovnim rezultatima kompanije", kratko je priopćeno iz Ine nakon sjednice Nadzornog odbora.

Trenutno hrvatski članovi Uprave Ine primaju mjesečnu bruto plaću u iznosu od oko 130 tisuća kuna, a neki mediji neslužbeno prenose kako će im plaća, nakon današnje sjednice Nadzornog odbora, biti smanjena na bruto iznos od 70 tisuća kuna mjesečno, odnosno neto oko 36 tisuća kuna.

U Ini se nije moglo doznati za koliko su i na koliko smanjene bruto plaće hrvatskim članovima Uprave i jednom mađarskom članu Uprave, koji plaću prima u Ini. Naime, ostali članovi Uprave Ine iz kvote mađarskog MOL-a plaće primaju od MOL-a, jer i u mađarskoj kompaniji imaju funkcije pa tako u MOL-u i primaju plaće.

Uprava Ine ima šest članova, od čega su tri hrvatska predstavnika - Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer, dok su mađarski predstavnici Zoltán Áldott, koji je i predsjednik Uprave Ine, Gábor Horváth (koji prima plaću u Ini) te Péter Ratatics.

Kako neslužbeno kažu u Ini, današnja odluka Nadzornog odbora o fiksnom i varijabilnom dijelu plaće, koji će po završetku poslovne godine ovisiti o rezultatima kompanije, ne znači da će hrvatskim članovima Uprave, kao i mađarskom koji plaću prima u Ini, plaće u konačnici pasti. Objašnjavaju, naime, kako dobri poslovni rezultati mogu na kraju godine značiti i bonus koji bi im nadoknadio smanjenje fiksnog mjesečnog dijela plaće.

Plaće članova Uprave Ine, koje će se ubuduće isplaćivati u fiksnom i varijabilnom dijelu, tako će se uskladiti i s ostatkom menadžmenta i zaposlenika u Ini, kod koji se od prošle godine, ako ispune ciljeve za tu godinu i kompanija pozitivno posluje, dobiju bonus, neslužbeno kažu u Ini.

To znači i da će i plaće članova Uprave Ine, a koji te plaće dobivaju od Ine, ovisiti o rezultatima poslovanja kompanije. Uvjeti poslovanja su teški i bonusi se vezuju uz rezultate poslovanja, ponavljaju neslužbeni izvori iz Ine.

Pozivajući se na neslužbene izvore, neki su hrvatski mediji objavili kako je prijedlog za smanjenje plaća troje hrvatskih članova Uprave Ine prijedlog mađarskog suvlasnika, uz objašnjenje da su njihove plaće veće od primanja mađarskih članova Uprave.

Inače, Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega je pet predstavnika MOL-a i četiri hrvatske Vlade. Predsjednik Nadzornog odbora je Siniša Petrović, a potpredsjednik György Mosonyi, a s mađarske strane u njemu su još Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth, József Molnár i Oszkár Világi, a s hrvatske Željko Perić i Mladen Proštenik te Maja Rilović, kao predstavnica radnika.

Komentirajući prije sjednice Nadzornog odbora medijske najave da bi na zahtjev MOL-a bile smanjene plaće hrvatskim članovima Uprave, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je izjavio kako to ne zna te kako o funkcioniranju Uprave i Nadzornog odbora Ine to treba pitati ta dijela.

"Ne znam. Ja sam ministar koji treba brinuti o eneregtskim projektima kao što je ovaj (istraživanje ugljikovodika u Jadranu) i kao što su rafinerijski kapaciteti koje možemo sačuvati samo s domaćom proizvodnjom nafte", kazao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara u Splitu gdje je sudjelovao u radu međunarodne stručne radionice "Iskorištavanja nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi".

25. travanj 2024 21:25