Poslovna scena
StoryEditor

Plinacro i Janaf: Surađujemo s inspekcijama

21. Ožujak 2013.

Tvrtka Plinacro potvrdila je danas da je Ministarstvo financija pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanja i analize podataka vezano za racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje, a iz Janafu vezano za nadzor kažu kako je već ranije dogovoreno da će se čelnici te tvrtke sutra sastati s predstavnicima Ministarstva financija.

-Ministarstvo financija je 19. ožujka u sklopu svojih redovnih aktivnosti pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanju i analizi podataka s naglaskom na racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje. Službenicima Ministarstva financija omogućen je nadzor i dostava svih traženih podataka u najkraćem mogućem roku te će nakon toga Ministarstvo izraditi izvješće o racionalizaciji poslovanja i provedbi mjera štednje za tvrtku Plinacro d.o.o.- navodi se u odgovoru Plinacroa na upit o nadzoru Ministarstva financija.

Iz Janafa odgovaraju kako surađuju sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama te najavljuju kako će se Uprava te tvrtke sutra sastati s predstavnicima Ministarstva financija.

Tvrtka Janaf d.d. surađuje sa svim nadležnim institucijama i inspekcijama, pa tako možemo potvrditi kako je već ranije za sutra, petak 22. ožujka, ujutro dogovoren sastanak Uprave Janafa s predstavnicima Ministarstva financija vezano uz financijski nadzor, odgovaraju iz Janafa na upit o nadzoru.

Premijer Zoran Milanović danas je upozorio kako je nedavno u Plinacro i Janaf poslan proračunski nadzor, no kako u jednu od tih tvrtki nadzor nije pušten. Nije htio reći o kojoj se od tvrtki radi, ali je naglasio da je to ozbiljan prijestup koji će se razriješiti za dan-dva.

-Govorim vam vrlo ozbiljne stvari - to neću tolerirati. One koji krše zakone neće nitko spasiti, ni jedna stranka, niti jedan predsjednik, i tu nema cijena koju nisam spreman platiti- poručio je Milanović na konferenciji za novinare u Vladi.

Dodao je kako ima problema s ‘nekim ljudima koji su ovo malo neozbiljno shvatili, a imaju priliku voditi sustave koji su samoreproducirajući‘.

Oni su profitni, zarađuju jer nemaju konkurencije i nemaju velike troškove, kazao je Milanović.

Kako danas prenosi jedna dnevni list, Ministarstvo financija u 33 trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu obavlja ciljani nadzor financijskog poslovanja kako bi utvrdilo da li su izrađeni planovi restrukturiranja te raspolažu li sredstvima koja su im na raspolaganju zakonito i racionalno.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, nadzor u tvrtkama u državnom vlasništvu navodno je rezultat neposluha predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića koji je, kako prenosi taj list pozivajući se na tvrdnje upućenih, odbio Vladi dostaviti tražena izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa, pravdajući to pravilima Zagrebačke burze koja ograničavaju otkrivanje podataka o poslovanju kompanija iz burzovnih kotacija.

Inače, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je danas kako će njezin suprug Zlatko Taritaš raskinuti ugovor o radu u Plinacrou, kao i da ona ne namjerava podnijeti ostavku zbog medijskih spekulacija da je njezin suprug posao u toj državnoj tvrtki dobio kroz političko kadroviranje. Mrak Taritaš je u izjavi za medije istaknula kako je njezin suprug posao u Plinacrou dobio prije no što je ona postala ministricom, i to na javnom natječaju za nepopunjeno radno mjesto u toj tvrtki.

O svojoj ostavci je pak kazala ‘apsolutno ne, jer ja svoj posao radim vrlo korektno‘. 

-Budući da se stvorila dosta velika medijska pompa oko svega toga, mi smo obiteljski zaključili da bi bilo ipak najprihvatljivije da on otkaže svoj ugovor o radu u Plinacrou iz razloga što mislim da ja osobno i cijelo ministarstvo radimo izuzetno dobar posao i ne bih htjela da taj dobar posao na bilo koji način bude zasjenjen bilo kakvim sumnjama-, kazala je Mrak Taritaš.

Dodala je da je njen suprug diplomirani inženjer građevine, a ona je arhitektica te da činjenica da su oboje iz iste struke u posao koji ona radi ‘donosi malo zabuna‘. Pritom je istaknula da se kod zapošljavanja njenog supruga u Plinacrou ne može dakle govoriti o ‘HNS-ovom kadroviranju‘, jer on nije niti je ikada bio član niti ijedne stranke.

-Javio se na normalan natječaj, kao da se javio na natječaj u Hrvatskim cestama ili Hrvatskim autocestama bilo kojem javnom poduzeću i zadovoljio je tražene uvjete- ponovila je ministrica te istaknula da su odluku o davanju otkaza donijeli jer ne želi da se ministarstvo koje vodi ‘promatra kroz prizmu ministričina muža‘. Sada, kazala je, obitelj treba donijeti odluku, jer ‘on je građevinar i mora raditi‘, ali zbog toga što je ona ministrica on sada ne može raditi čak niti primjerice u nekoj tvrtki za legalizaciju objekata.

Odluku svoje obitelji ministrica Mrak Taritaš je danas prenijela i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, koji je, bio zadovoljan njenom reakcijom, ‘koja je mogla biti samo takva, što ste mogli vidjeti iz onoga što sam radila i do sada‘.

25. travanj 2024 10:13