Poslovna scena
StoryEditor

Plivaju u novcu i nakon akvizicije Croatia osiguranja

21. Lipanj 2014.

Budući da se predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović rijetko odlučuje na istupanja u javnosti, njegova tradicionalna opširna izlaganja na sjednici Glavne skupštine Grupe uvijek se pažljivo iščitavaju.

Ključna Vlahovićeva poruka sa sjednice održane ovog tjedna glasila je: ‘Znali smo odraditi posao u turizmu i proizvodnji zdrave hrane, znat ćemo ga odraditi i u industriji osiguranja’.

Uz tu poruku išla je jedna još znakovitija. Vlahović je, naime, ustvrdio da preuzimanjem Croatia osiguranja nije isrcpljen ulagački potencijal Grupe. Znači, novca za nove akvizicije još ima poprilično, a kamo će biti usmjeren možda se može naslutiti iz Vlahovićeve formulacije da ‘ulaskom u djelatnost osiguranja Adris diverzificira svoj ulagački portfelj, čime je započelo strateško restrukturiranje portfelja i definiran novi stup sustava’. Ako je osiguranje novi stup sustava, moguće je da Adris neće stati na Croatia osiguranju.

U razdoblju od 2007. do 2013. godine Adris je u prosjeku investirao više od 500 milijuna kuna na godinu. Najveći dio tih investicija, prije preuzimanja Croatia osiguranja, bio je usmjeren u turizam (Maistra), proizvodnju zdrave hrane (Cromaris) te u gradnju tvornice cigareta u Iranu, koja je otvorena lani u rujnu. Ta je tvornica osobito važna u kontekstu konstantnog pada prodaje cigareta na domaćem i regionalnim tržištima. Lani je pad prodaje cigareta iznosio čak 17,8 posto, ali unatoč tome je TDR s ostvarenih 1,44 milijarde kuna prihoda još u 2013. godini bio Adrisova perjanica. Od ove godine to će biti Croatia osiguranje, čiji je lanjski prihod iznosio 2,6 milijardi kuna.

U ukupnoj lanjskoj zaradi Adris grupe većoj od 390 milijuna kuna također je najviše, s trećinom tog iznosa, participirao TDR, a turistički dio poslovanja pridonio je sa 75 milijuna kuna. Iako se to u izvješću sa sjednice Glavne skupštine ne navodi, neprofitabilan dio Adrisa samo je Cromaris, u čiju se proizvodnju i prodaju još uvijek mora mnogo ulagati. Ipak, i Cromaris je lani premašio prihode od 200 milijuna kuna, pri čemu je imao 12 milijuna kuna gubitka.

No, novca doista Adrisu ne nedostaje. Svih 390 milijuna kuna lanjske zarade ide u statutarne pričuve, a dioničarima će se, unatoč tome, u srpnju podijeliti 114,8 milijuna kuna starih dividendi, odnosno sedam kuna po dionici.

24. travanj 2024 01:58