Poslovna scena
StoryEditor

Po prvi put od 2008. fondovi iskazali interes za svježim kapitalom

19. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Indeks povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi pokazuje znakove optimizma nakon što je u listopadu prošle godine dosegnuo jednu od najnižih vrijednosti od 2003., kada je istraživanje prvi put provedeno.

Za razliku od listopada 2011., kada je čak 68 posto ispitanika predviđalo daljnje pogoršanje ekonomske situacije, novi krug istraživanja konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, Analiza povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi, ukazuje na promjenu trenda. Prema posljednjim rezultatima, 23 posto ispitanika očekuje poboljšanje ekonomske situacije, dok 68 posto smatra da neće doći do značajnih promjena.

U središtu interesa fondova i u idućih će 6 mjeseci biti potraga za novim investicijama. S druge strane, po prvi put od početka 2008. fondovi su iskazali interes za svježim kapitalom, te je čak 18 posto ispitanika naglasilo da će u idućem razdoblju biti usmjereno na prikupljanje novog kapitala.- Ovakav trend ukazuje na mogućnost da u bi bliskoj budućnosti private equity fondovi mogli biti spremni na pojačanu investicijsku aktivnost - ističe Vladimir Milošević, partner u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu.

Private equity fondovi očekuju da će prosječna veličina transakcija ostati ista. S druge strane, u odnosu na listopad prošle godine, kada je polovica ispitanika predviđala smanjenje cjelokupne razine aktivnosti na tržištu, povećao se udio ispitanika koji smatraju da će u idućem razdoblju doći do povećanja aktivnosti na tržištu. Za razliku od svega 13 posto ispitanika koji su u listopadu 2011. predviđali poboljšanje učinkovitosti njihovih ulaganja, njihov je udio porastao na 32 posto. Najveći broj ispitanika, njih 59 posto, fokusirat će se na kupovinu. S druge strane, došlo je do povećanja udjela ispitanika koji će se baviti i kupovinom i prodajom.

- Među najznačajnijim transakcijama do kojih je došlo u posljednje vrijeme, nalaze se Adventova akvizicija poljske tvrtke za kardiološku dijagnostiku i tretmane Carint Scanmeda, zatim kupovina rumunjskog trgovačkog lanca Al Comsib SA od strane Enterprise Investorsa, i Pentina akvizicija Clar Systema, poljske kompanije za servisne usluge održavanja objekata. U ovu skupinu također pripada i Molsonova kupovina StarBeva, koja uključuje i Zagrebačku pivovaru - ističe Milošević. Jednako kao i u prethodnim krugovima istraživanja, 59 posto ispitanika očekuje da će se nadmetanje za nove prilike za investiranje voditi između lidera na tržištu.

Najveći broj ispitanika u Deloitteovom istraživanju, njih 23,5, odnosno 20,6 posto, najatraktivnijim industrijama smatra proizvodnu industriju, posebno prehrambeni sektor.- Za razliku od proizvodnih industrija, atraktivnost telekomunikacijskog i tehnološkog sektora opada. Mogući uzrok ovom padu predstavlja percipirana zrelost tržišta u Srednjoj Europi - navodi Milošević. U odnosu na protekle godine, kada su se tvrtke u Srednjoj Europi većinom bavile rezanjem troškova, ovaj je krug istraživanja dao naznake promjene trenda, jer je svega 5,9 posto ispitanika istaknulo da će im smanjivanje troškova biti prioritet. S druge strane, više od polovice ispitanika u idućih 6 mjeseci bavit će se povećanjem prihoda. - Smanjeni udio ispitanika koji će se usmjeriti na rezanje troškova ukazuje na to da je ono već provedeno, pa se uprave u budućim razdobljima mogu fokusirati na optimizaciju prihoda - navodi Milošević.

Dodaje kako rezultati istraživanja ukazuju na povratak povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi, no takav trend nije zamjetan u Hrvatskoj, kao ni u ostalim zemljama bliže regije, izuzev Slovenije.- Iako su velikim fondovima zanimljiva ulaganja u Hrvatskoj, sadašnji vlasnici većih kompanija nisu zainteresirani za puštanje private equity fondova u svoje vlasničke strukture. S druge strane, manje kompanije su zainteresirane za prodaju udjela, međutim, one nisu dovoljno velike da bi zadovoljile apetite private equity fondova u Hrvatskoj - zaključuje Milošević.

26. travanj 2024 16:54