19. prosinac 2014.

Pobjednici SEETech Hackatona izradili aplikaciju za HZZO

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uz potporu Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) okupila je programere u 24-satnome kreativnom natjecanju SEETech Hackathon. Cilj SEETech Hackathona bio je izraditi mobilnu ili web-aplikaciju koja će odgovoriti na društveno koristan izazov za osiguranike Hrvatskog za- voda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U roku od 24 sata programeri su imali priliku riješiti zadatak izradom mobilne aplikacije za barem jednu mobilnu platformu (Android, iOS, Win- dows Phone) ili mobilnu web-aplikaciju s dizajnom korisničkog sučelja usklađenim s HZZO-ovim vizualnim identitetom. Natjecatelji su sami odabrali tehnologiju razvoja, a dobiveno rješenje formirano je u otvorenom kodu (open source).

Poticanje inovacija 

Susret programera organizirao se u sklopu programa Jugoistočna Europa, projekta ‘Co-operation of Science Parks for the Promotion of Transnational Market Up- take R&D Results and Technologies by SMEs, SEETechnology’. Cilj je HAMAG-BICRO-a tim projektom stvoriti most između znanja i provedbe inovacije te potaknuti više MSP-ova da prihvate načelo stvaranja inovacija u vlastitim poslovnim strategijama. Jugoistočna Europa (SEE) u odnosu na prosjek EU bilježi znatno slabiji inovacijski kapacitet, malo ulaganje u istraživačko-razvojni sektor i nedovoljno razvijenu infrastrukturu koja bi unaprijedila i povećala suradnju između znanosti i gospodarstva. Stoga se projektom SEETechology želi poboljšati suradnja u toj regiji.

Regionalna suradnja 

Važnost projekta SEETecnology naglasila je voditeljica projekta Dunja Petercol: – Predstavnici znanosti i gospodarstva imaju različita iskustva, govore različitim jezicima, stoga je nužno uspostaviti most koji će pridonijeti pretvaranju rezultata znanstvenih istraživanja i inovacija u proizvode i usluge koji će poticati gospodarski rast zemlje. Oni će unaprijediti i poboljšati život zajednice i biti društveno korisni. Na česta pitanja – kako takvu suradnju unaprijediti u Jugoistočnoj Europi, kako olakšati širenje istraživačko-tehnologijskih rezultata, kako povezati vlasnike tih rezultata s malim i srednjim poduzećima kao njihovim potencijalnim korisnicima te kako stvoriti povoljno okružje za inovativno poduzetništvo – vjerujem da smo ovim projektom uspjeli odgovoriti.

Besplatna aplikacija 

U 24-satnom natjecanju sudjelovalo je devet timova, odnosno gotovo trideset sudionika. Na  HAMAG-BICRO-ovoj konferenciji ‘Pristup financiranju i transfer znanja’  izabrana su tri najbolja. Timovi The Rocky Balboas (Vedran Mandić, Zoran Bogdanov i Gordon Cindrić) i eFortis LLC (Josipa Štrok i Tomislav Šuk) podijelili su drugo i treće mjesto osvojivši jednak broj bodova. Pobjednički tim TCT – The Cvim Team, u kojem su bili Luka Cvetković i Mihael Franceković, osvojio je glavnu nagradu od 6000 kuna. HZZO je članovima pobjedničkih timova podijelio ukupno devet vaučera za police dopunskog osiguranja. Pobjedničko rješenje omogućit će dohvat, pregled i pretragu javnih informacija iz HZZO-ova djelokruga. Aplikacija će biti besplatna i namijenjena svim HZZO-ovim osiguranicima.