Poslovna scena
StoryEditor

Počeli smo se gubiti u šumi zakona za koje se ne zna što se njima želi postići

24. Lipanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227459,227460,227461,227462,227463"]

Otkako je prije devet mjeseci preuzela čelnu funkciju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Gordana Deranja, ujedno predsjednica Uprave brodogradilišta Tehnomont, nije se često pojavljivala u javnosti. Sve do prije tjedan dana, na Danu poduzetnika, na kojem je ‘oprala‘ nazočnog premijera i njegove ministre i prozvala ih za neprovođenje strukturnih reformi.

Pozornost politike i javnosti privukla je sa 16 pitanja za provođenje reformi, na koja bi se u predizbornoj godini trebale očitovati sve stranke koje se misle kandidirati na izborima. Pitanja uključuju fiskalnu konsolidaciju države, rješavanje teritorijalnog ustroja, reforme zdravstva, pravosuđa, tržišta rada, obrazovanja, poreznu i energetsku politiku, uklanjanje administrativnih barijera i sl. Šarmantna, elokventna i konkretna, Deranja ima visoka očekivanja, kako od politike, tako i od HUP-a.

Što zapravo želite postići sa tih 16 pitanja koja ste postavili parlamentarnim strankama? Koja je njihova svrha?

– To nisu pitanja isključivo u interesu HUP-a, ona su od općeg interesa za društvo. Predstavili smo na Danu poduzetnika anketu građana u kojoj smo ih pitali o čemu bi voljeli da se razgovara u predizbornoj kampanji, i sva ta pitanja koja su naveli, poput razvoja gospodarstva, zapošljavanja mladih i reforme javne uprave, podudaraju se s našim pitanjima. Političke stranke stalno spominju reforme, mi tražimo da se one napokon počnu realizirati jer rezultata reformi nema, što jasno pokazuje HUP skor. HUP je kao ozbiljna udruga koju čine eminentne članice s tih 16 pitanja želio dati doprinos usmjeravanju predizborne kampanje na prave teme, odnosno potaknuti stranke da javnosti uoči izbora daju konkretne planove kako misle riješiti najveće probleme koji ograničavaju gospodarski rast. Objektivno ćemo analizirati odgovore i gospodarske programe stranaka i javno prezentirati zaključke, a građani neka sami odluče uz čiji se program žele svrstati.

Spomenuli ste da bi se svaka vlada trebala ponašati kao da na raspolaganju ima jednu, a ne četiri godine mandata. I vama je ovo prva godina mandata kao predsjednice HUP-a. Koje ste inicijative pokrenuli?

– Da, to je poruka koju smo poslali govoreći o potrebi da se reforme pokrenu bez odgađanja jer postojeća situacija nije zadovoljavajuća. Što se tiče HUP-a, ja sam već dugo u Udruzi, bila sam predsjednica granske Udruge metalne industrije i članica Izvršnog odbora. Mislim da HUP ima svoj kontinuitet i čvrstu poziciju među poduzetnicima i poslodavcima, a tematika u okružju diktira način našeg rada i područja djelovanja. Nijedno tijelo nije statično, ono se treba mijenjati i prilagođavati da bi bilo uspješno. I HUP to čini kontinuirano prateći potrebe svojih članica. Ovaj mandat je dinamičan i prilično ‘fajterski‘. Mislim da zajedno s kolegama i kolegicama u HUP-u, koji su odlična logistika i podrška, imamo šansu odraditi dobar posao. Osim pripreme tih 16 pitanja i Bijele knjige, krenuli smo i na ‘road-show‘ jer smo se htjeli još više približiti članicama na terenu i iz prve ruke čuti njihove konkretne probleme i prijedloge. Posjetili smo do sada Varaždin, Split i Rijeku, a na jesen nas čekaju još Zagreb i Osijek.

Kolika je realno lobistička snaga HUP-a i općenito poduzetnika u Hrvatskoj?

– HUP je član Gospodarsko-socijalnog vijeća, što znači da zajedno sa sindikatima surađujemo sa svim vladama. Naša je misija da sudjelujemo u izradi zakona, da prije njihova donošenja štitimo interese poslodavaca i poduzetnika i ističemo nelogičnosti. No socijalni partneri počeli su se gubiti u toj šumi zakona, kojih je toliko da je jednostavno teško sve to pratiti. Samo u 2013. bilo je doneseno 355 zakona, dakle jedan zakon dnevno, a ni u 2014. nismo bili ništa bolji. Količina administracije postala je neizdrživa, a glavno je pitanje što se osim opterećenja privatnog sektora njome želi postići.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju tjednika Lider koji je zbog blagdana na kioscima već u srijedu 24. lipnja.

15. travanj 2024 17:37