Poslovna scena
StoryEditor

Podravka predstavila novu tehnologiju uzgoja rajčica u Istri

18. Rujan 2014.

Prehrambena industrija Podravka u suradnji s izraelskim partnerom počela je testni uzgoj rajčica u Istarskoj županiji, a na poljima uz rijeku Mirnu pokraj novigradskog Antenala danas je predstavljeno testno polje koje bi uz uporabu nove tehnologije uzgoja trebalo dati pedeset posto veći prinos i produljenje sezone uzgoja industrijske rajčice u Istri.

Do sada smo u Istri imali sezonu koja je trajala od 35 do 40 dana, a kako bi udvostručili preradu u tvornici u Umagu i popunili kapacitete, sezonu rajčica moramo produljiti na 60 dana, izjavio je novinarima predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Dodao je kako je Podravka spremna platiti više i nagraditi sve one proizvođače koji će im donositi kvalitetniju rajčicu, čime će proizvodnja rajčica, ali i proizvodnja gotovog proizvoda na bazi rajčice biti efikasnija, nuditi će se kvalitetniji proizvod na tržištu s time da će se moći više ulagati u brend i marketing.

Po njegovim riječima, hrvatski poljoprivrednici mogu proizvesti kvalitetnu sirovinu za proizvode koje hrvatska prehrambena industrija može nuditi na svjetskom tržištu i u tome može biti konkurentna.

Spremni smo sada kvalitetnu rajčicu upakirati u proizvod koji ćemo nuditi diljem tržišta u Europi i u Rusiji, zaključio je Mršić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je Podravka, kao jedna od najvažniji tvrtki iz prehrambenog sektora u zemlji, očito našla odličnog partnera s kojim je pokazala nova znanja i tehnologiju, odnosno koliko zapravo nedostaju takvi projekti i koliko su važni i potrebni hrvatskoj poljoprivredi.

Izrael je u vrlo oskudnim proizvodnim uvjetima u svojoj državi izvukao maksimun za svoje poljoprivrednike i farmere pa nema razloga da mi ne koristimo njihovo znanje i tehnologiju, poručio je ministar Jakovina.

Direktorica Podravkine tvronice u Umagu Marina Diminić Vizintin očekuje da će se s novom tehnologijom ove sezone dobiti oko sto tona rajčice.

05. svibanj 2024 05:06