Poslovna scena
StoryEditor

Poduzeća grupacije Valamar objedinjuju se u najveću turističku tvrtku u Hrvatskoj

13. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Uprave društava Riviera Adria d.d., Valamar grupa d.d. i Valamar Adria holding d.d. potpisale su Ugovor o pripajanju Valamar grupe i Valamar Adria holdinga društvu Riviera Adriji. Očekuje se da će glavne skupštine navedenih društava, koje će biti sazvane početkom srpnja, odobriti Ugovor o pripajanju te da će proces pripajanja završiti unutar idućih nekoliko mjeseci upisom u sudski registar.

Prijedlog je da objedinjena tvrtka posluje pod novim imenom Valamar Riviera d.d. Georg Eltz, sadašnji predsjednik Uprave Valamar Adria holdinga i Vicko Ferić, član Uprave Valamar grupe, će prema prijedlogu biti članovi Nadzornog odbora buduće Valamar Riviere d.d. Očekuje se da će Franz Lanschützer, sadašnji predsjednik Uprave Valamar grupe i Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar grupe i Valamar Adria holdinga, nakon uspješno provedenog pripajanja, obnašati ključne dužnosti u objedinjenoj kompaniji Valamar Riviera.

Cilj ovog pripajanja je da se kroz objedinjenje poslovanja i turističkog portfelja grupacije Valamar u jednu upravljačku i dioničku strukturu stvori dodana vrijednost za dioničare svih triju tvrtki. Dioničari Valamar grupe i Valamar Adria holdinga u zamjenu za svoje dosadašnje dionice dobit će dionice Riviera Adrije u omjeru 12,7891 dionica Riviere za jednu dionicu Valamar Adria holdinga, odnosno 12,0056 dionica Riviere za jednu dionicu Valamar grupe. Temeljni kapital nove tvrtke time će biti uvećan za 204,4 milijuna kuna. Očekuje se da će objedinjena kompanija imati više od 22 tisuće dioničara.

Uprave svih tvrtki koje sudjeluju u pripajanju su u razmatranju ovog pripajanja, zajedno s nadzornim odborima, zaključile da će odmah nakon upisa pripajanja u sudski registar nadležnog trgovačkog suda, donijeti sve potrebne odluke i poduzeti ostale potrebne radnje za uvrštenje dionica Valamar Riviere na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Nakon pripajanja, tvrtka Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o., koja operativno upravlja cjelokupnim portfeljem grupacije Valamar, a dosad je bila u vlasništvu Valamar grupe, ostaje zasebna tvrtka u stopostotnom vlasništvu Valamar Riviere d.d., koja će biti vlasnik 22 hotela, sedam turističkih naselja, dva hostela i deset kampova u Istri, na otoku Krku i u Dubrovniku.

Grupacija Valamar jedan je od najvećih ulagača u hrvatskom turizmu. U posljednjih 11 godina uložila je oko dvije milijarde kuna u obnovu i podizanje kvalitete svojih proizvoda i usluga. U ovoj su godini realizirane tri velike investicije, uključujući hotel Valamar Dubrovnik President koji je nakon temeljite obnove i nadogradnje postao prvi Valamarov hotel s pet zvjezdica i perjanica ove najveće turističke grupacije te jedan od najljepših hotela na obali Mediterana.

Valamar Riviera d.d. nastavit će razvojnu strategiju i u narednom periodu, za koji su u pripremi investicijski projekti vrijedni oko 400 milijuna kuna. Trenutno najveći projekt je luksuzni obiteljski Valamar Isabella Resort 4* na otoku Sveti Nikola preko puta porečke rive, koji otvara vrata u sezoni 2015.

25. travanj 2024 20:29