Poslovna scena
StoryEditor

Poduzetnici zbog PDV-a cijepaju poslovanje na tvrtke s manje od tri milijuna kuna prihoda

13. Svibanj 2015.

Skupi postupak zatvaranja ‘tvrtki za deset kuna‘ nagnao je ministra pravosuđa Orsata Miljenića da najavi kako će u hitnu saborsku proceduru uputiti prijedloge izmjena triju zakona, čime će se olakšati postupci likvidacije malih tvrtki.

To priznavanje i ispravljanje pogreške pozitivno je odjeknulo u poslovnoj zajednici. Tako misle i naši sugovornici. No najavljene zakonske promjene potaknule su nas da preispitamo odnos malih i velikih tvrtki. Mali poduzetnici teško mogu pratiti izmjene propisa, a moraju ispunjavati iste uvjete kao i multinacionalne kompanije. S druge strane, male tvrtke, s prihodom do tri milijuna kuna na godinu, plaćaju PDV tek po naplati, što je znatno povoljnije od klasične naplate prema datumu ispostave računa.

Zaobilaženje limita Poduzetnici taj tromilijunski limit ionako zaobilaze. Dvije su osnovne metode. Prema prvoj, poslovanje se rascijepi na više manjih tvrtki te se pazi da nijedna ne uprihodi više od tri milijuna. Nešto se slično događalo kod hrvatskih poljoprivrednih tvrtki kada se govorilo da će one koje dobivaju najviše poticaja zbog uvođenja degresivne stope osnivati svoja poduzeća. Naime, tom se stopom trebalo umanjivati dio poticaja tvrtkama koje bi dobile više od 36 tisuća (sve iznad tog iznosa umanjilo bi se za sedam posto) ili 2,4 milijuna kuna (za 11 posto). Tako su i mali poljoprivredni proizvođači, a i veliki došli u situaciju da formiraju barem još jednu tvrtku kako bi svaka od njih bila ispod tih limita.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

26. travanj 2024 00:01