Poslovna scena
StoryEditor

Poduzetnicima u Hrvatskoj koma, spas samo u izvozu

28. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Jesu li siječanjski rast industrijske proizvodnje i trend oporavka na Zagrebačkoj burzi prvi znakovi gospodarskog oporavka?

Jasmina Trstenjak u novom broju Lidera pitala je poduzetnike kako ocjenjuju prvi kvartal i što očekuju do kraja godine, a odgovori su varirali od pritajenog optimizma do strepnje. No, jedno je sigurno. Poslovni rast gradi se gotovo isključivo na izvoznim rezultatima, i to je najveća pouka ove duge recesije.

Tjedan je svakako obilježio i premijer Milanović koji moralnu ljestvicu diže i spušta prema potrebi, ovisno o tome je li riječ o ‘vašima‘ ili ‘našima‘, odanima ili onima koji misle svojom glavom. Gordana Gelenčer, osim što donosi popis kažnjenih i nekažnjenih, analizira što nedosljedni potezi oko političara – slučajeva (Holy, Jakovina, Čačić, Ostojić…)znače za Hrvatsku te otkriva što je nužno za izgradnju etičkih standarda koji će se doista i poštivati.

Edis Felić pak upozorava kako mali proizvođači ne mogu cjenovno parirati sličnoj ponudi iz uvoza., dok izvozni projekti nerijetko padaju na traženim količinama, koje naprosto nisu u stanju isporučiti. Je li prekasno za udruživanje i koja je uloga države u cijeloj priči, otkrijte u novom broju.

Svojevrsni zaokret u poslovnim planovima može se naslutiti iz nastupa najvećeg dioničara i predsjednika Nadzornog odbora virovitičke šećerane Viro, za koji su se zagrijali najveći europski proizvođači šećera. Je li vrijeme za strateškog partnera i što bi on značio za tvrtku, pitanja su koja analizira naša Matilda Bačelić.

U Lideru saznajte i tko je žena koja je dovela Picassa u Zagrebu - Marina Viculin i kako će se ovaj potez odraziti na njezinu dosad besprijekornu karijeru.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

01. svibanj 2024 07:34