Poslovna scena
StoryEditor

Polica osiguranja - rješenje za neplaćanje kupaca

23. Travanj 2015.

U pet godina postojanja Hrvatsko kreditno osiguranje (HKO) uspjelo je ostvariti stabilan rast premijskih prihoda, u prosjeku dvadeset posto na godinu.

Edvard Ribarić, predsjednik Uprave Hrvatskoga kreditnog osiguranja, otkriva kako su si zacrtali ostvarivanje dobiti nakon pet godina poslovanja i taj su cilj ostvarili godinu dana ranije.

Koji je vaš model poslovanja?

– Hrvatsko kreditno osiguranje specijalizirano je za kreditno osiguranje, odnosno za osiguranje potraživanja između poslovnih subjekata. Osiguranjem naplate potraživanja bavi se samo nekoliko osiguravajućih kuća u Hrvatskoj, zato većina hrvatskih osiguravatelja nisu naši konkurenti. Konkurencije ima, osobito od ulaska Hrvatske u EU, no upravo je to što smo manja osiguravajuća kuća naša konkurentska prednost. Fleksibilni smo prema potrebama klijenata. Osiguranje potraživanja specifičan je proizvod o kojem se na našem tržištu još ne zna dovoljno, stoga je individualni pristup svakom klijentu najbolji. Nudimo proizvode koji su prilagodljivi potrebama svakog klijenta, a odabirom optimalne razine pokrića dobiva se odgovarajuća zaštita od rizika neplaćanja. Tako je moguće ugovoriti osiguranje stečaja i tzv. produljenog neplaćanja, odnosno pretjeranog kašnjenja kupca s plaćanjem, zajedno s troškovima naplate potraživanja za domaće ili inozemna tržišta. Rezultat je po mjeri skrojena polica osiguranja potraživanja koja pruža kombinaciju zaštite od financijskog gubitka zbog neplaćanja kupaca i upravljanja rizicima povezanima s naplatom potraživanja.

Tvrdite da ste specijalisti kreditnog osiguranja. O čemu je riječ?

– S obzirom na to da se bavimo isključivo osiguranjem naplate potraživanja, specijalizirani smo za stručnu i neovisnu procjena kupaca s kojima poduzeća posluju ili planiraju poslovati. Vlastita baza podataka omogućuje nam brzu procjenu rizika kupaca, a stalno praćenje rizika omogućava pravodobno upozorenje na probleme u poslovanju osiguranih kupaca. Osiguranike informiramo o svim promjenama u poslovanju njihovih kupaca, npr. o statusnim promjenama, blokadama računa, podnesenim zahtjevima za otvaranje predstečajne nagodbe ili stečaja te urednosti plaćanja prema drugim našim osiguranicima. Kupce stalno nadziremo pa klijentima možemo vrlo brzo signalizirati promjene u poslovanju i platežnoj disciplini njihovih kupaca. Tako im omogućujemo da koncentriraju prodaju prema platežno sposobnim kupcima.

Kako HKO može jamčiti sigurnost naplate?

– Svaku prodaju uz odgodu plaćanja uvijek prati rizik od neplaćanja, bilo zbog toga što kupac ne može ili ne želi platiti bilo zbog drugih nepredvidljivih okolnosti koje sprečavaju uredno izvršenje obveza plaćanja. Osiguranje potraživanja pokriva upravo te rizike. To je alat koji omogućuje sigurniju naplatu pri prodaji robe i usluga uz odgodu plaćanja na tržištu. Naša je osnovna zadaća naknada štete u slučaju ostvarenja rizika, tako osiguranicima jamčimo sigurnu naplatu. To izravno utječe na novčani tok i vraća stabilnost imovini svakog osiguranika. Osiguranje potraživanja mnogo je šira financijska usluga jer osiguranicima osim naknade štete pruža dodatne usluge, zbog čega je ključni alat i sastavni dio upravljanja rizikom svakog osiguranika. Pod dodatnim uslugama mislim na stručnu procjenu i praćenje rizika kupaca, koncentraciju resursa na rast prodaje i povećanje konkurentnosti, kvalitetnije upravljanje potraživanjima, zaštitu likvidnosti i rentabilnosti poslovanja, aktivno sudjelovanje u naplati potraživanja i troškovima povezanima s naplatom te lakši pristup izvorima financiranja u poslovnim bankama s obzirom na to da se polica osiguranja može vinkulirati u korist poslovne banke.

Sigurnost koju HKO pruža omogućuje društvima da neometano posluju i usredotoče se na rast prodaje i osvajanje novih tržišta, a rizike povezane s neplaćanjem kupaca prepuste nama.

26. travanj 2024 13:15