Poslovna scena
StoryEditor

Poljska grupa Azoty zainteresirana za kupnju Petrokemije

22. Listopad 2013.

Poljska kemijska grupa Azoty zainteresirana je za kupnju Petrokemije, hrvatskog proizvođača umjetnih gnojiva, objavili su danas poljski mediji, pozivajući se na neslužbene informacije.

Grupa Azoty, najveći proizvođač gnojiva u Poljskoj i drugi po veličini u Europi, želi po informacijama poljskog lista Rzeczpospolita dodatno povećati svoj tržišni udio i traži nove prilike za akvizicije.

 - U Azotyju su ozbiljno zainteresirani za kupnju hrvatske Petrokemije - piše Rzeczpospolita.

Ujedno navode da je hrvatska Vlada već počela tražiti strateškog partnera za tvrtku.

Glasnogovornik Azotyja Grzegorz Kulik nije želio komentirati pisanje poljskog dnevnika.

Petrokemija je u većinskom vlasništvu hrvatske države koja u kompaniji drži 50,6 posto dionica, a njezine dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Kompanija ima oko 2300 zaposlenih i njezina godišnja proizvodnja gnojiva iznosi 1,2 milijuna tona, navodi poljski list.

Ujedno ističu da godišnji promet hrvatske tvrtke iznosi 1,6 milijardi zlota (2,91 milijardu kuna), ali da je posljednjih godina uglavnom poslovala s gubitkom. Navode i da je na tržištu njezina vrijednost procijenjena na 325 milijuna poljskih zlota (oko 591 milijun kuna).

Po konsolidiranim financijskim podacima sa službene stranice grupe Azoty, prihodi poljske kemijske grupe lani su iznosili 7,1 milijardu zlota, a neto dobit 315,3 milijuna zlota.

Poljska je država inače ove godine u sklopu plana privatizacije prodala 12,1 posto udjela u Azotyju skupini ulagača, uključujući Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), po cijeni od 52 zlota po dionici. Prema priopćenju objavljenom na EBRD-ovoj internetskoj stranici, banka je kupila 5,75 udjela u Azotyju za 296,4 milijuna zlota (94,3 milijuna dolara).

Po podacima s internetske stranice grupe, poljska država sada ima 33 posto udjela u Azoty.

Hrvatska je Vlada krajem srpnja ove godine dala suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za sudjelovanje u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, a nadležna je tijela zadužila da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Kutinska je Petrokemija prije desetak dana objavila da je u prvih osam mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 153 milijuna kuna i da je moguće da gubitak na razini godine bude veći nego lani te da Uprava poduzima niz aktivnosti kako bi ublažila negativne učinke takva stanja.

Kao ključnu mjeru pritom su istaknuli pokretanje aktivnosti pronalaženja strateškog partnera u skladu s odlukom Vlade te tada izvijestili da je na temelju prikupljenih ponuda u tijeku izbor savjetnika za pronalaženje strateškog partnera.

25. travanj 2024 20:30