Poslovna scena
StoryEditor

Poljsko tržište očekuje hrvatske izvoznike

12. Ožujak 2012.

Hrvatska i Poljska imaju značajne mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje, posebice na području energetike, graditeljstva, infrastrukturnih projekata, transporta, elektrotehnike, brodogradnje, zaštite okoliša i turizma.

Istaknuto je to na seminaru "Kako poslovati u Poljskoj i mogućnosti poljsko-hrvatske gospodarske suradnje u pozadini Europskog nogometnog prvenstva 2012." koji je održan u HGK. Zamjenik direktorice Sektora za međunarodne odnose HGK Domagoj Juričić pojasnio je da je ukupna robna razmjena Hrvatske i Poljske prošle godine iznosila 396 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz u Poljsku povećan za 4,8 posto i iznosio nešto više od 94 milijuna eura.

Veseli trend povećanja izvoza, no može se bolje i više, kazao je Juričić ističući kako ima prostora za intenziviranje gospodarske razmjene u oba pravca. Iznio je i podatke o izravnim ulaganjima Poljske u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do rujna 2011. koja su iznosila 64,4 milijuna eura, pa je Poljska je na 23. mjestu među inozemnim ulagačima u Hrvatskoj.

Istodobno su ulaganja iz Hrvatske u Poljsku iznosila 172,7 milijuna eura, ponajviše su investirale Podravka i Pliva, a u ukupnim ulaganjima iz Hrvatske u inozemstvo Poljska je na 6. mjestu, istaknuo je Juričić te pozvao hrvatske tvrtke da hrabro iskorače izvozom na poljsko tržište.

Predsjednik Poljsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Krakow Pawel Wlodarczyk kao područja za proširenje suradnje dviju zemalja izdvojio je sektor energetike, posebice obnovljive izvore energije, projekte vezane uz plin, zaštitu okoliša, graditeljstvo, zatim farmaceutski i biotehnološki te prehrambeni sektor.

U Poljskoj se planira i promjena upravljanja otpadom te gradnja sedam velikih spalionica kao i 30 do 40 malih spalionica, kaže Wlodarczyk koji u tom dijelu vidi šansu i za hrvatske građevinske tvrtke.

Poljska ima stabilan gospodarski rast i stabilnu inflaciju te nizak rizik unatoč prevladavajućoj financijskoj krizi. Rast BDP-a u prošloj je godini bio 4,3 posto, uz 12 posto stopu nezaposlenosti, kazao je i pozvao zainteresirane hrvatske tvrtke da ulažu u Poljsku.

Tijekom seminara održani su i individualni razgovori predstavnika Poljsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore s dvadesetak hrvatskih tvrtki i gospodarskih institucija.

25. travanj 2024 03:16