Poslovna scena
StoryEditor

Ponovo krediti sa sniženim kamatnim stopama

15. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Kako bi olakšao položaj gospodarstvenika koji se i dalje bore s posljedicama krize HBOR je ponovo odlučio smanjiti kamatne stope i olakšati pristup povoljnim financijskim sredstvima.

Dva nova HBOR-ova kreditna programa ‘Kreditiranje poizvodnje‘ i ‘IPA III C‘ , te smanjenje kamatnih stopa po postojećim kreditnim programima predstavio je danas u svom sjedištu Antun Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a. A konferenciji za tisak prisustvovali su i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, te Veljko Ostojić, ministar turizma, obojica članovi Nadzornog odbora HBOR-a, koji je na prije dva dana održanoj sjednici odobrio programe.

- Vjerujem da će ovi programi jako olakšati poslovanje naših gospodarstvenika u Hrvatskoj i na inozemnim tržištima, te da će novo smanjenje kamatnih stopa pozitivno utjecati na njihova poslovanja - kazao je Kovačev, dodajući kako su prostor za smanjenje kamata pronašli u dobrom poslovanju zadnjih godina, smanjenju vlastite dobiti, ali i dokapitalizacije od 500 milijuna kuna, čime Vlada RH nastoji ispuniti svoje najave o potakcanju poduzetništva i gospodarskom rastu.

Ukratko, smanjenje kamatnih stopa privremena je mjera i odnosi se na kredite odobrene u 2012. godini (tako i one od 1. siječnja ove godine). Snižene stope za jedan postotni bod godišnje uvedene su s ciljem poticanja novih investicija u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji, te energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivih izvora energije. Kamate su snižene u osam kreditinih programa, a tamo gdje je unutar istog sektora bilo više stopa, svaka je snižena za jedna posto.

Novi program Kreditiranje proizvodnje usmjeren je na domaće izvoznike i proizvođače, te je namijenjen kreditiranju obrtnih sredstava u proizvodnji, a sredstva kredita mogu se koristiti za podmirenje obveza prema dobavljačima, za zaposlene, režije i sl. Odobrava se u kunama bez valutne klauzule i to uz kamatnu stopu od četiri posto.

Program IPA III C osmišljen je kao potpora povećanju konkurentnosti malog i srednje poduzetništva, kroz kreditiranje projekata kandidata programa za dodjelu bespovratnih sredstava iz predpristupnih fondova IPA III C. Ovaj program namijenjen je financiranju investicija u nove tehnologije, proizvodne metode, zeleno gospodartvo, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, te certificiranje proizvoda i povećanju konkurentnosti. Ovaj će se program odobravati uz kamatnu stopu od dva posto u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu, a rok otplate je do pet godina uključujući poček od godine dana.

- Želja nam je stvoriti fond kredita za razvoj kako bi krenuli u borbu za gospodarski rast od barem 0.8 posto. Podrškom HBOR-u najprije nastojimo pokrenuti male i srednje poduzetnike, kojih je i najviše, i stoga ne samo da želimo da imaju jeftinije, već i lakše dostupne kredite za razvoj i podizanje konkurentnosti - kazao je ministar Maras, a ministar Ostojić dodao kako HBOR za turizam ima još sedam programa.- Ovo su izuzetno atraktivni uvjeti za turizam koji većinom nužno treba ulaziti u nove investicijske cikluse, budući je većina naših kapaciteta već stara - rekao je Ostojić. (Darija Tabulov Truta)  

04. svibanj 2024 14:50