Poslovna scena
StoryEditor

Porezne oaze stižu na nacionalne crne liste

25. Travanj 2013.

U svrhu borbe protiv porezne evazije i izbjegavanja plaćanja poreza (prvo se odnosi na ilegalno ponašanje, drugo na iskorištavanje ‘rupa u zakonu’) Europska je komisija ovaj tjedan uspostavila novu Platformu dobroga poreznog upravljanja, kojom će se pratiti napredak zemalja članica u borbi protiv agresivnoga poreznog planiranja i suzbijanju poreznih oaza u skladu s preporukama koje je Komisija predstavila prošle godine (IP/12/1325).

Cilj je osigurati stvarne i efikasne poteze u smjeru rješavanja tih problema, a unutar koordiniranoga europskog okvira. Platforma će se sastojati od različitih zainteresiranih strana kao što su porezne službe, Europski parlament, poslovna zajednica, znanstvena zajednica, nevladine udruge i ostali dionici, čime će isto tako biti omogućen dijalog i razmjena ekspertize, što bi u konačnici trebalo rezultirati koordiniranijim i efikasnijim pristupom EU problemu porezne evazije i izbjegavanja.

Akcijski plan Platforma za dobro porezno upravljanje jedna je od inicijativa navedenih u Komisijinom Akcijskom planu protiv porezne evazije u prosincu prošle godine (MEMO/12/949). Činit će je oko 45 članova - visoki izaslanik porezne službe svake zemlje članice i do 15 nevladinih predstavnika, koje će imenovati Komisija na temelju aplikacijskog procesa.Poziv za prijave stoga je već upućen u svrhu odabira organizacija koje će sudjelovati, a one koju budu odabrane imat će mandat od tri godine, koji se može produljiti uspješnom prijavom nakon tog razdoblja.

Blokiranje rupa Osim navedenog Platforma će posebice pratiti napredak ostvaren na području dviju preporuka povezanih s Akcijskim planom. Prva predviđa čvrsto stajalište EU protiv poreznih oaza, koje ide dalje od trenutačno važećih međunarodnih mjera. Primjerice, zemlje članice potiče se na identificiranje poreznih oaza i stavljanje na nacionalne crne liste upotrebom zajedničkih kriterija. Druga Preporuka tiče se Agresivnoga poreznog planiranja i podrazumijeva načine blokiranja ‘rupa’ koje kompanije iskorištavaju u svrhu izbjegavanja plaćanja poreza, što uključuje jačanje stavki protiv zloupotrebe u bilateralnim poreznim ugovorima, nacionalnu legislativu i europsku korporativnu legislativu. Svaki lažni ugovor napravljen u svrhu izbjegavanja plaćanja poreza bio bi zanemaren i kompanije bi se oporezovalo na temelju stvarnih ekonomskih pokazatelja. Prvi sastanak Platforme predviđen je za lipanj ove godine.

Korisni linkoviPratite povjerenika Šemeta na TwitteruInternetska stranica povjerenika Šemete:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htmKomisijin Akcijski plan i preporuke:http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/publications/com_reports/taxation/index_en.htmInternetska stranica o poreznoj evaziji:http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_fraud_evasion/index_en.htmPoziv na prijave za članstvo u Platformi:http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/tax_fraud_evasion/platform_call-applications_en.pdf

21. travanj 2024 08:23