Poslovna scena
StoryEditor

‘Poslodavac i uz veliki broj nezaposlenih ne uspijeva doći do potrebnih radnika‘

12. Srpanj 2012.

Besplatno srednjoškolsko obrazovanje samo za tražena zanimanja, a u sustav Hrvatskog zavoda za zapošljavanje treba uvesti preporuke poslodavaca, dva su zaključka s današnje sjednice karlovačkog Gospodarsko-socijlanog vijeća.

Glavni razlog što investitori izbjegavaju Hrvatsku nisu birokratske barijere, već neadekvatne kvote proizvodnih i drugih zanimanja u obrazovnom sustavu, te model odobravanja obrazovnih smjerova treba mijenjati, rečeno je na GSV-u.- Dok se to ne dogodi i dalje će vrlo ozbiljni investitori, nakon što snime stanje raspoloživosti proizvodnog kadra, svoj novac na kraju investirati u Češku, Slovačku i drugdje - kazao je predstavnik Karlovačke županije Mladen Kobadsić.Konkretno više je predstavnika poslodavaca danas na sjednici GSV-a kazalo da treba uvesti model po kojem će školovanje za bravara kao traženog zanimanja biti besplatno, a da se plaća upis u smjerove poput holtikulture ili meteorologije, koje unatoč neperspektivnosti učenici i roditelji i dalje preferiraju. Koliko je to važno govori primjer da ove godine u Karlovcu u traženo zanimanje bravara nije u Tehničkoj školi upisan ni jedan jedini učenik, a nema ni dovoljno učenika da bi se mogao formirati razred ‘suhe gradnje‘ u Šumarsko drvodjeljskoj školi. - Apsurd je da onda svi preko mjera smanjenja nezaposlenosti plaćamo kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje prekvalifikaciju nezaposlenih za zanimanje suhe gradnje i bravara, kazala je Jadranka Gojak, predstavnica poslodavaca.

I Igor Jurković, također predstavnik poslodavaca, je govoreći o problematici nezaposlenosti inzistirao na boljem servisiranju HZZ-a, jer je neprihvatljivo da poslodavac i dalje uz veliki broj nezaposlenih ljudi, ne uspijeva doći do potrebnih radnika, a pogotovo ne do informacije zapošljava li kvalitetnog radnika ili nekoga tko na burzu iz radnog odnosa učestalo dolazi svojom krivicom. Najavio je, uz odobravanje svih ostalih članova GSV-a, da će preko Hrvatske udruge poslodavaca inicirati da se i u Hrvatskoj, kao u dijelu zapadnih zemalja, uvede sustav prepotuka.- Smatram da bi HZZ trebao imati dosje za svakog radnika i otvoriti ih poslodavcu na uvid, jer nama je važno da znamo je li radnik na burzi kvalitetan ili nije. Kada se uvede model preporuka ja ću rado za dobrog radnika, koji je kod mene radio privremeno, potpisati preporuku, pa da se lakše opet zaposli i dobije negdje stalni posao - kazao je Jurković.

24. travanj 2024 10:34