Poslovna scena
StoryEditor

Poslodavac ima pravo pročitati privatne poruke zaposlenika

13. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Ukoliko se za vrijeme radnog vremena dopisujete putem nekih od mobilnih aplikacija ili messengera poslodavac ima pravo pročitati takve poruke

Ukoliko poslodavac poželi pročitati vaše privatne poruke znajte da to nije kršenje ljudskih (ni radničkih) prava. Naime, tako je presudio Sud za ljudska prava u slučaju jednog rumunjskog inženjera koji se dopisivao za vrijeme radnog vremena koristeći Yahoo Messenger, javlja BBC.

Čitanje privatnih poruka nije kršenje ljudskih prava, ukoliko se na poslu, tijekom radnog vremena, dopisujete, objašnjenje je suda. Inženjer, čije ime nije navedeno, dopisivao se preko messengera s bratom i njegovom zaručnicom za vrijeme radnog vremena te je dobio otkaz. Nadao se da će sud stati na njegovu stranu, međutim sudac je odbacio tvrdnju (sada bivšeg) zaposlenika da je njegovo pravo na privatnost prekršeno jer je na taj način kompromitirana njegova privatna komunikacija.

Jednostavno - nije nerazumno ukoliko poslodavac želi provjeriti obavljaju li zaposlenici svoje profesionalne zadatke tijekom radnog vremena.

26. travanj 2024 18:16