Poslovna scena
StoryEditor

Postoje opravdani razlozi za pad cijene kukuruza

14. Prosinac 2012.

Zadnji tjedan studenog za cijenu kukuruza je bio poprilično miran, s nekoliko uspona i padova tijekom tjedna. Stoga je tjedan završio kako je i započeo.

Zbog vremenskih uvjeta se pojavila poprilična zabrinutost u Južnoj Amerci i o stanju usjeva. Zatim su se smanjile količine etanola, što je imalo za posljedicu smanjenje količine kukuruza za preradu. Kasnije, tijekom tjedna, izvoz je bio manji nego što je branša očekivala. Dakle, ako se uzmu u obzir dobra i loša zbivanja, tjedan je završio kako je i započeo - sa gotovo neizmjenjenom cijenom kukuruza.

Stručnjaci dijele mišljenje da u narednih nekoliko tjedana postoje opravdani razlozi za pad cijene kukuruza, te da će sva pozornost biti usmjerena na izvoz američkog kukuruza i prerade kukuruza u etanol pa da će te dvije vrijednosti vjerojatno odrediti trend kretanja cijene. Naravno, ne smije se izgubiti iz vida i situacija u Južnoj Americi koja se može promijeniti na bolje ili na gore. U boljoj situaciji bi se desio pad cijene kukuruza za razdoblje proljeća 2013. godine, no u goroj situaciji bi se povećala spot cijena kukuruza jer bi to značilo naglo povećanje potražnje za američkim kukuruzom.

Kao što je slučaj sa izvozom svih žitarica, cijene FCA izvozna luka su trenutno poprilično visoke radi zabrinutosti o sistemu rijeke Misssissippi i o opskrbi u Nolu te će se u narednim tjednima smanjiti radi jako malih vodostaja. Visoke izvozne cijene također uzrokuju porast domicilnih cijena u SAD-u jer lokalni kupci moraju platiti kako bi ponuda soje/sojine sačme ostala izvan izvoznog tržišta.

Ovaj tjedan se u branši pojavljuju komentari o izvozu američke sojine sačme koji bi mogao premašiti razine predviđene od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a što bi moglo uzrokovati porast potražnje za sojom za preradu, te povećati ponudu sojinog ulja. Dakle,cijena soje i sojine sačme bi mogla porasti, dok bi cijena sojinog ulja, radi povećane ponude, mogla nešto pasti .

Za kukuruz je prošli tjedan bio u znaku pada, te stručnjaci tvrde da bi i ovaj tjedan mogao biti sličan. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a će objaviti svoj idući Izvještaj o svjetskoj ponudi i potražnji za poljoprivrednim proizvodima. No, očekuje se da taj izvještaj neće donijeti veća iznenađenja - veći dio struke smatra da će sve negativne promjene u godini biti objavljene u Izvještaju u siječnju, kada će se objaviti brojke o konačim proizvedenim količinama žitarica.

U globalu, tržište ne očekuje uzbudljiv Izvještaj od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a. U narednih nekoliko mjeseci se postavlje jedno veliko pitanje vezano uz tržište kukuruza: hoće li će porasti izvoz američkog kukuruza,te hoće li izvoz ikada dosegnuti uzbudljivu razinu koju prognozira Ministarstvo poljoprivrede SAD-a.Ako Ministarstvo poljoprivrede i prilagodi izvozne brojke, ne očekuje se da će to biti prije siječnja.

Tijekom cijelog prošlog tjedna cijena soje i sojine sačme je rasla, čak i uz nešto manje oscilacije u petak. Izvoz raste više nego što je to itko očekivao, te se čini da potražnja ne nestaje. Pad cijene je u prošli petak bio vjerojatno uzrokovan boljim vremenskih prognozama za Južnu Ameriku, a to, zajedno sa manjom cijenom kukuruza, više pogoduje prodajnom nego kupnovnom raspoloženju na tržištu. Međutim, ako se sagleda situacija za razdoblje od narednih nekoliko tjedana, kratkoročno se čini da bi približno cijena soje i sojine sačme trebala nastaviti rasti. No, dugoročno gledano, cijena soje i sojine sačme će biti pod utjecajem svih vremenskih uvjeta u Južnoj Americi. Dakle, potrebno je pratiti vremenske prilike u Brazilu i Argentini. Kako je prošlog petka cijena soje i sojine sačme padala, tako su kupci postali aktivniji jer su se niže cijene činile kao prilika za kupnju.

25. travanj 2024 10:14