14. siječanj 2014.

Potpisan ugovor za projekt Međimurje vrijedan 240 milijuna kuna

lider.media
lider.media

INA je danas potpisala ugovore vrijedne ukupno 240 milijuna kuna sa četiri konzorcija hrvatskih kompanija, dva predvođena tvrtkom STSI, članicom INA Grupe te dva predvođena tvrtkama Končar - Inženjering za energetiku i transport te Đuro Đaković Holding.

Ugovori su vezani za projekt Međimurje kojim će se privesti proizvodnji tri plinska polja Vučkovec, Vukanovec i Zebanec čije se komercijalno pridobive količine ugljikovodika procjenjuju na oko milijardu m3.

Ugovore su potpisali g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine sa g. Ivanom Novakovićem, predsjednikom Uprave STSI-ja, g. Vladimirom Kovačevićem, predsjednikom Uprave Đuro Đaković Holdinga i g. Stjepanom Dragičevićem, članom Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport, u prisutnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom g. Mladena Pejnovića.

- Projekt Međimurje jedan je od značajnijih investicijskih projekata Ine, čija vrijednost prelazi 360 milijuna kuna, s time da je u isti projekt i prijašnjih godina uloženo oko dodatnih 60 milijuna kuna. O njegovom značaju za našu kompaniju, ali i za cijelu Hrvatsku dovoljno govori i činjenica da se planirane komercijalno pridobive količine plina kreću na razini od oko milijardu kubičnih metara, što je, za usporedbu, više od trećine ukupnih godišnjih količina plina potrebnih hrvatskim potrošačima. Drago nam je što su na natječaju pobijedile konkurentne hrvatske kompanije s kojima, vjerujem, možemo ostvariti uspješnu suradnju.“ – rekao je Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

U okviru projekta do sad je izbušeno i opremljeno pet proizvodnih bušotina te bi trebao biti izgrađen sabirno-transportni sustav, čime bi se omogućila otprema proizvedenog plina prema centralnoj plinskoj stanici CPS Molve u Podravini u duljini od 73 km, na daljnju obradu i čišćenje. Očišćeni plin odlazio bi u transportni sustav potrošačima, a izdvojeni ugljični dioksid koristio bi sa za utiskivanje u naftna ležišta Žutica i Ivanić u sklopu EOR (Enhanced Oil Recovery) projekta.

- Od 2009. uložili smo više od 3,2 milijardi kuna u domaće projekte, a samo u prvih devet mjeseci 2013. godine uložili smo oko 800 milijuna kuna u istraživanje i proizvodnju, čime su ulaganja gotovo udvostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine – kaza je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine. Dodavši kako seu INI nadaju skorom raspisivanju natječaja za istražne blokove kako bi pokrenuli daljnja ulaganja u Hrvatskoj.

Danas potpisani ugovori uključuju izgradnju objekata polja Vučkovec i Vukanovec te Zebanec gdje će se osim spomenutog, rekonstruirati i postojeći objekti na centralnoj plinskoj stanici (CPS) Mihovljan. Također će se pristupiti i izgradnji otpremnog plinovoda od čvora Međimurje do CPS Molve. Svi dobavljači koji sudjeluju u radovima hrvatske su kompanije.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu istakli su Ivan Novaković, predsjednik Uprave STSI-ja, Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga, te Stjepan Dragičević, član Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport.