Poslovna scena

Povećali dobit 45 posto zbog ‘opreznog pristupa tržištu’

Avatar

Unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju te suprotno negativnom trendu profitabilnosti ukupnog bankarskog sustava, OTP banka Hrvatska je objavila kako je u prvoj polovici godine ostvarila 49 milijuna kuna dobiti (prije oporezivanja), što je za 45% više nego je ostvareno u prvom polugodištu prošle godine.

Glavni razlog dobrog poslovnog rezultata, navode u banci, proizlazi iz manjih troškova rezervacija za kreditne gubitke u tekućoj godini u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostvaren je povrat na prosječni kapital od 5,12%, što je iznad povrata ukupnog sustava (3,51%).

– Povećanje dobiti zahvaljujemo ponajviše vrlo konzervativnoj politici kreditiranja i rezervacija, kao i opreznom pristupu tržištu. Posebno mi je drago što smo uspjeli održati stalno povećanje tržišnih udjela, što se nadam da ćemo zadržati i do kraja godine – kaže Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke, koji ističe kako ni u vrijeme krize banka nije smanjivala broj zaposlenika.

Operativni rezultat banke porastao je za 2%, najvećim dijelom rastom neto prihoda od naknada za 3% te prihoda od kupoprodaje deviza za 9%. Istovremeno, neto prihodi od kamata bilježe lagani pad od 2%, uzrokovan negativnim trendom na tržištu kamatnih stopa kredita, što banka nastoji ublažiti upravljanjem cijenama svojih izvora. Najveći dio izvora su i dalje depoziti stanovništva koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine rasli za 2%, dok je ukupna bilanca banke zabilježila rast od 4%.

U prvoj polovici godine OTP banka je ostvarila rast u segmentu kreditiranja stanovništva i gospodarstva. Krajem lipnja 2013. OTP banka je zauzimala 3,26% tržišta svih kreditnih institucija mjereno aktivom, dok je u segmentu ukupnih kredita tržišni udjel iznosio 3,37%.

Svoj najveći tržišni udjel banka bilježi u segmentu kreditiranja stanovništva od 4,66% te depozita stanovništva od 5%. Navedeni rezultati pozicioniraju OTP banku na 6. mjesto hrvatskog bankarskog sektora prema ostvarenom rezultatu u prvom dijelu ove godine. Na dan 30. lipnja 2013. OTP banka je imala adekvatnost kapitala u visini od 16%.

Komentari

Komentirajte