Poslovna scena
StoryEditor

Povlaštenim dobavljačima HAC-a marža od čak 8.000 posto

03. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Od od 2005. do 2011. za instaliranje i održavanje informatičke opreme u Hrvatskim autocestama potrošeno je nevjerojatnih 355 milijuna kuna, od čega se oko 60 posto odnosi na održavanje, a samo 40 posto za investicije.

Prema pisanju Glasa Slavonije ova spoznaja proizlazi iz Analize natječajne dokumentacije ugovora za informatičke i telekomunikacijske usluge HAC-a, koju je obavio stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Saša Aksentijević. Tvrtke koje su naplatile veliki dio spomenutih poslova su Storm Computers, Combis, Oracle, InfoSistem i TEB informatika, GEA/CSSI, te King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića, te tvrtka Soboli, koju je 2002. osnovao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Zbog nekog teško objašnjivog razloga sudski vještak nije istražio i kontrolirao upravo tvrtku Soboli, iako je ova, od 2008. do 2010., s HAC-om sklopila sedam ugovora vrijednih 12,836 milijuna kuna, piše Glas Slavonije.

Analiza ostalih ugovora nedvojbeno ukazuje na užasno napuhavanje cijena, te besramno isisavanje novca iz HAC-a, o čemu se u ponedjeljak raspravljalo na sjednici Uprave HAC-a, koja je razriješila dužnosti Bernarda Gršića s pozicije šefa Samostalnog odjela za informatiku i telekomunikacije. Razriješeni su i njegovi pomoćnici Robert Matković i Tomislav Cviljak.

Međutim, stvari na sjednici Uprave nisu išle glatko. Bit sukoba je u Upravi koja se inače etiketira podijeljenom na kadar Radimira Čačića i kadar Slavka Linića. Inače, za održavanje sustava BIAS, prema ugovoru iz 2008., koji je skopljen s tvrtkom King ICT utrošeno je 6,5 milijuna kuna, iako usporedba pokazuje kako Sustav za sigurnosno kopiranje podataka kod dobavljača STORM Computers stoji 284.133 kune za jednu godinu iz čega je očito koliko je ogroman nerazmjer cijena kod oba sustava.

Taj ugovor kao da nije bio dovoljan, već je ugovorena nadogradnja istog sustava vrijedna 1,06 milijuna kuna za što sudski vještak konstatira kako bez detaljnog troškovnika nema pregleda troškova, pa je skrivena i marža, koja iznosi oko 8.000 posto. Za King ICT zanimljiv je i ugovor vrijedan 9,4 milijuna kuna za uslugu nadogradnje i održavanja SMS nadoplate i naplate preko web portala, a ista tvrtka održava nezavisni analitički izvještajni sustav NAIS, što je HAC stajalo oko dodatnih 6 milijuna kuna.

Ti poslovi naravno nisu i jedini. Tvrtka Storm Computers od 2005. do 2011. naplatila je 38 milijuna kuna za usluge od čega je većina održavanje opreme i licenci za Cisco i Microsoft. Ukupno je ova tvrtka naplatila 48 milijuna kuna. HAC-u je očito bio potreban i Oracle sustav kojemu je u šest godina platio 20,4 milijuna kuna.

Zanimljiva je i usluga tvrtke CS computers za uvođenje ISO 27001 certifikata vrijedna 1,672 milijuna kuna, što je također višestruko skuplje od onoga što se može dobiti na tržištu.

Integralni informacijski sustav Hrvatskih autocesta održavaju tvrtke Infosistem i TEB informatika, koje su zajedno svoje usluge naplatile 17,15 milijuna kuna. Tvrtki CompING održavanje informatičke opreme plaćeno je 3 milijuna kuna za jednu godinu, a sigurnosnim sustavom bavila se tvrtka Soboli i naplatila 12,45 milijuna kuna usluga.

23. travanj 2024 22:55