Poslovna scena
StoryEditor

Povoljni kvadrati u Ivanić Gradu

21. Studeni 2013.

Razvoj poduzetničke zone u Ivanić Gradu u punom je zamahu. Promjenom lokalnih vlasti i dolaskom Javora Bojana Leša na gradonačelničko mjesto počeli su natječaji za poduzetničku zonu 6, koju krasi izvrstan položaj, što može privući potencijalne ulagače: jugoistočno je od državne ceste D-43 i uza željezničku prugu Zagreb - Beograd, a i u blizini izlaska na autocestu. Od 114 hektara trenutačno se prodaje 25 u vlasništvu Ivanić Grada.

- Zona ima povoljnu cijenu od 75 kuna po četvornome metru, što je nisko u odnosu na druge zone. Također može biti i do pedeset posto jeftinija jer odobravamo popuste po djelatnostima, broju zaposlenih te još nekim mjerilima. Došle su četiri ponude, a imamo više od deset pisama namjere. Sve pristigle ponude bit će javno otvorene i onda ćemo znati koliko je četvornih metara prodano - rekao nam je Leš.

I Kinezi zainteresirani

Za sada je početku gradnje najbliže poduzeće Katran koje svoju proizvodnju seli iz Zagreba u Ivanić Grad. Kad počne proizvoditi, očekuje se da bi mogao zaposliti 150 ljudi. Gradit će u privatnom dijelu zone i pomoći zapošljavanju.- Nadamo se da ćemo Katranovim dolaskom smanjiti nezaposlenost sa sadašnjih devet posto, i to pogotovo onih sa srednjom stručnom spremom. U toj kategoriji imamo najviše nezaposlenih, zato podupiremo tvrtkin dolazak i učinit ćemo sve što možemo da joj mogućimo dobre poslovne uvjete i privučemo još ulagača - istaknuo je Leš.Vlasnici plantaže aronije planiraju u poduzetničkoj zoni sagraditi tvornicu za proizvodnju soka. Grad im je već pomogao dovevši cestu do plantaže, a uskoro će im pomoći i s drugim infrastrukturnim projektima. S nekim proizvodnim tvrtkama razgovara se o dolasku u Ivanić, ali pregovori su u začetku. Traže se i potencijalni ulagači iz inozemstva; u kolovozu je u posjetu bila delegacija iz kineskog Tonglua koja zbog odlična geostrateškog položaja razmišlja o ulaganju. Iako Grad zasad prodaje 25 hektara, nada se da će uskoro moći ponuditi još 10.- Nadamo se da će država uskoro prebaciti vlasništvo još 10 hektara u poslovnoj zoni na Ivanić Grad i da ćemo, kad sve završi, prodati i taj dio. Obavili smo razgovore i nadamo se skorašnjemu pozitivnom odgovoru. Ministarstvo nam je dalo novac za uređenje zone, zato vjerujem da mu je u interesu prebaciti vlasništvo kako bi mogle početi gradnja poslovnih objekata i proizvodnja - rekao je Javor Bojan Leš.Nova gradska uprava odlično surađuje sa Zagrebačkom županijom i poduzetnicima predstavlja programe i mogućnosti za sufinanciranje projekata. Nudi i pomoć poduzetnicima u razgovoru s državnim službama, naravno, koliko je u njezinoj moći. - Ne možemo se požaliti jer do sada nismo bili odbijeni u razgovorima s drugim službama i uvijek smo našli načine i putove za rješenje problema. Uvijek možemo računati na potporu Zagrebačke županije, a mi kao Grad poduzetnicima omogućujemo da se upoznaju s projektima koje će Županija poduprijeti. Odlično surađujemo s pročelnicima i poduzetnicima stojimo na raspolaganju - dodao je Leš.

Očuvanje ravnoteže

Glavni motor poduzetništva naftna je industrija jer su u gradu i okolici naftna polja. U tijeku je Inin projekt koji bi produljio vijek bušotina i povećao proizvodnju nafte, a naftna renta i dalje će biti važan dio gradskog proračuna, koji će u sljedećoj godini iznositi oko 65 milijuna kuna. Iako nafta slovi kao veliki onečišćivač okoliša, mnogo se pozornosti posvećuje upravo očuvanju flore i faune te se dodatno pazi na očuvanje ekološke ravnoteže.- Imamo nekoliko aktivnih udruga za zaštitu okoliša, a naftna i plinska polja u ekološkoj su mreži. Unatoč razvijenoj plinskoj i naftnoj industriji te velikom iskorištavanju šuma je odlično sačuvana; u njoj se mogu naći i orlovi i zaštićene vrste, a i pristupačna je za posjetitelje - naglasio je Leš.Ivanić Grad u prostorni je plan uvrstio i gradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom na granici s Općinom Brckovljani. Za početak gradnje samo se čeka odluka Ministarstva.Osim razvoja poduzetničke zone novo gradsko vodstvo odlučilo je više pozornosti posvetiti razvoju lječilišta Naftalan, jedinstvenog u Europi. Građevinska je dozvola spremna, a sljedeće godine trebali bi početi radovi koji će uz 200 novih ležajeva omogućiti nove vanjske i unutarnje bazene te wellness. To se čini da bi se proširila gradska turistička ponuda.- Naftalan je u županijskom vlasništvu, pa zbog različitih političkih opcija nije imao potporu Grada. Došavši na vlast, to smo promijenili i odlučili mu pomoći za početak se odrekavši 2,2 milijuna kuna komunalne naknade. To je bio početak partnerskog odnosa između Grada i Naftalana. Želimo se više turistički pozicionirati i to je jedan od načina. Također organiziramo ‘Bučijadu’, koju je ove godine posjetilo 15 tisuća posjetitelja, a planiramo obnoviti i filmski festival. Želimo privući što više ljudi u Ivanić, koji je na samo 30 minuta vožnje od Zagreba - naglasioje Leš.

Ambiciozni planovi

Zbog blizine Zagreba Ivanić Grad poželjno je mjesto i za život jer nakon rekonstrukcije pruge do Zagreba će se stići za 25 minuta. Postoji i niskoenergetsko naselje u kojemu četvorni metar građevinskog zemljišta stoji 100 kuna uz potporu Grada. Dakle, za malo više od 80 tisuća eura može se sagraditi montažna kuća od 100 četvornih metara. Grad se nada da će se završiti i stambeni prostori Jadran u kojima bi trebalo biti 220 stanova. To bi omogućilo širenje grada koji danas ima gotovo 15 tisuća stanovnika. Leš se nada da će sljedeće godine poboljšati situaciju i za socijalno najosjetljivije kategorije.- Ivanić Grad nema hitnu medicinsku pomoć, zbog čega smo je odlučili sufinancirati kako bismo je imali stalno. Sufinancirat ćemo i logopeda kako roditelji ne bi morali s djecom ići u Zagreb. Udvostručit ćemo davanja za obrok u osnovnim školama i pokušati sniziti cijenu vrtića za dodatnih 100 kuna - iznio je socijalne planove za sljedeće razdoblje Leš.Ipak, glavni je cilj prodajom zemljišta u poduzetničkoj zoni osigurati uvjete za rast i razvoj poduzeća i pomoći razvoju novih te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Nova gradska vlast svjesna je da bez razvoja poduzetništva neće biti gospodarskog razvoja grada i regije.

03. svibanj 2024 09:25