Poslovna scena
StoryEditor

Pravo na neoporezivih 12.000 kuna moći će iskoristiti većinom mali dioničari

21. Veljača 2013.

Oporezivanje primitaka od dividendi i udjela u dobiti koje fizičke osobe ostvaruju na temelju vlasništva dionica i/ili udjela u kapitalu ponovno je uvedeno u porezni sustav Hrvatske od 1. ožujka 2012.

U razdoblju od 1. siječnja 2005. pa sve do 29. veljače 2012. dividende i udjeli u dobiti nisu se oporezivali porezom na dohodak, osim kad je bila riječ o isplati dobiti ostvarene u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004. godine koja se isplaćivala nakon 1. siječnja 2005. 

Od 1. ožujka 2012. na temelju izmijenjenog Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 22/12.) pri isplati dividendi i udjela u dobiti fizičkim osobama usteže se 12 posto poreza na dohodak i možebitni prirez, ako je propisan prema prebivalištu fizičke osobe kojoj se isplaćuje primitak. Plaćanju poreza na dohodak podliježe i isplata predujmova dobiti za tekuću godinu. Samo u slučaju kad se isplaćuje dobit ostvarena u razdoblju do 31. prosinca 2000. godine, takvi primici fizičkih osoba i nadalje nisu oporezivi porezom na dohodak.

Porez na dividende i udjele obračunava se kao porez po odbitku, pa su trgovačka društva i drugi isplatitelji obvezni pri isplati dobiti, bilo da je riječ o zadržanoj dobiti ostvarenoj u prethodnim poreznim razdobljima ili o isplati predujmova dobiti tekuće godine, fizičkoj osobi ustegnuti 12 posto poreza na dohodak i prirez. Neto svotu primitka dozvoljeno je isplatiti u gotovini. Porez na dohodak ne obračunava se i ne usteže u dva slučaja: kad se isplaćuje dobit ostvarena u dioničkim društvima organiziranim kroz program radničkog dioničarstva i kad se primicima od dividendi i udjela povećava temeljni kapital društva.

Moguće, ali... Postupak ostvarivanja prava na neoporezive primitke prema osnovi dividendi i udjela u dobiti uređen je na način koji manjem broju primatelja omogućava ostvarivanje prava na neoporezivu godišnju svotu u iznosu do 12.000 kn na godinu. Neoporezivi primitak od dividendi i udjela u dobiti nije moguće ostvarit pri isplati primitka, već samo u postupku podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak. 

Fizičke osobe koje su tijekom 2012. godine platile porez na dohodak na primljene dividende i udjele u dobiti mogu ostvariti pravo na neoporezivi primitak najviše do 12.000 kn ako podnesu godišnju prijavu poreza na dohodak. U tom se slučaju smatra da se porezna prijava podnosi dobrovoljno, pa propisi o porezu na dohodak nameće obvezu da se u prijavi iskažu svi ostvareni dohoci. 

Kako je pri isplati dividendi i udjela u dobiti predujam poreza na dohodak plaćen po najnižoj poreznoj stopi od 12 posto, u pravilu će se samo poreznim obveznicima koji na godišnjoj razini nemaju zbroj ostvarenih dohodaka zbog kojih bi pri utvrđivanju godišnje porezne osnovice platili porez po stopi od 25% ili 40%, isplatiti dobrovoljno podnošenje godišnje prijave radi ostvarivanja neoporezivih 12.000 kn dividendi i udjela u dobiti. To će se, primjerice, isplatiti umirovljeniku kojem mjesečna mirovina iznosi do 3400 kn ili neznatno više, osobi koja tijekom 2012. godine nije ostvarivala druge oporezive dohotke jer je npr. bila na bolovanju, rodiljnom dopustu ili je bila nezaposlena i u drugim sličnim slučajevima niskoga godišnjeg dohotka. Upravo je to i bio cilj zakonodavca. Namjera je bila zaštititi male dioničare i udjeličare koji ostvaruju relativno niske godišnje dohotke.

Oprezno s prijavom Posebnost godišnje prijave poreza na dohodak za 2012. godinu je i u tome da se na godišnjoj razini primjenjuje porezna tarifa od pet poreznih razreda i pet poreznih stopa koje se obračunavaju na svotu godišnjeg dohotka, što također može utjecati na visinu godišnje porezne obveze. Stoga je uputno prethodno sastaviti izračun godišnje porezne obveze uz uključivanje svih dohodaka ostvarenih tijekom 2012. godine, pa ako se kao rezultat godišnjeg oporezivanja iskaže pravo na povrat dijela plaćenog poreza, podnijeti prijavu. Pri iskazivanju dohotka od kapitala po osnovi dividendi i udjela u dobiti primitak treba umanjiti za najviše 12.000 kn. Ako je primljeni iznos manji, umanjenje je moguće do visine primljenog iznosa. 

Ako porezni obveznik pogriješi i dobrovoljno podnese godišnju prijavu poreza na dohodak, a naknadno spozna da je sebe doveo u nepovoljniji porezni položaj nego da nije podnosio godišnju prijavu, može u roku 30 dana povući prijavu. U zahtjevu za povlačenje godišnje prijave poreza na dohodak treba se pozvati na čl. 65. Općega poreznog zakona koji poreznom obvezniku daje pravo na odustanak od prijave koju nije bio obvezan podnijeti.

26. travanj 2024 07:18