Poslovna scena
StoryEditor

Predstavljen redizajn etikete brenda Karlovačko

13. Veljača 2015.

Karlovačka pivovara, odnosno odnedavno Heineken Hrvatska, predstavila je u zagrebačkom klubu Lauba novu redizajniranu etiketu svog osnovnog pivskog brenda Karlovačko iz kategorije lager piva, s jasnom porukom „Ječam s hrvatskih polja“ koja promovira prošle godine pokrenutu inicijativu oslanjanja na hrvatski ječam kao osnovnu sirovinu.

Za redizajniranje etikete angažirana je amsterdamska dizajnerska agencija VBAT, koja inače obavlja dizajnerske zahvate na svim etiketama i ostalim pratećim vizualnim elementima za sve brendove pod okriljem grupacije Heinekena diljem svijeta. Rješenje nove etikete Karlovačko potpisuju dizajneri John Comitis i Susanne Leydes, koji kažu da im je ovo prvi posao za neki hrvatski brend, te da je redizajniranje svijetlog karlovačkog piva tek početak u seriji sličnih redizajna i svih ostalih pivskih brendova iz pivovare u Karlovcu.

Kako bi uistinu shvatili poantu onog najvažnijeg što treba istaknuti u etiketi Karlovačkog, Comitis i Leydes kažu da su morali provesti istraživanje mišljenja i ukusa potrošača i uvažiti ga da nova rješenja ne bi bila odbačena, ali istovremeno su morali uvažiti i kulturološke i tradicijske specifičnosti vezane za Hrvatsku. Tako je u slučaju Karlovačkog, za koje su nastojali zadržati identitet s Karlovcem, jedan od naglasaka stavljen na dvije sirene, koje su neizostavni dio povijesnog karlovačkog gradskog grba.

- Sirene su esencija nasljeđa toga grba, stoga su i one same znatno pomlađene i prilagođene ovom vremenu, a naš koncept stvaranja modernog dizajna etiketa značio je i reduciranje mnoštva detalja, čime smo u centar pažnje stavili sam naziv i logo Karlovačko. Povijest je uvijek važna u ovakvim djelima, bez povijesti nemate ništa, ali da biste je opet ispričali, trebate novu priču, a koja ujedno mora biti i lako razumljiva i za ulazak na nova tržišta i mlađu populaciju potrošača - kažu John Comitis i Susanne Leydes.

Prema njihovim očekivanjima, upravo predstavljeni dizajn trebao bi se s tržištem i konkurencijom nositi tijekom sljedećih desetak godina, nakon čega se predviđa novo pomlađivanje. Za razliku od toga, podsjetimo da je dizajn piva Heineken, koji je 1973. godine izradio zagrebački dizajner Danijel Popović, trajao 30-ak godina na svjetskom tržištu. Novu etiketu pratit će i odgovarajuće promjene svih popratnih marketinških vizualnih materijala. Među ostalim Heinkenovim brendovima, Comitis i Leydes posebnu su ponosni na svoje dizajniranje za Amstel, meksički Sol, Heineken, te za mnoštvo lokalnih pivskih brendova.

01. svibanj 2024 14:37