Poslovna scena
StoryEditor

Predstavljeno 340 inovacija iz Hrvatske

14. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je završna svečanost 10. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2012. Izložba je trajala od 10. do 13. listopada, a njome je obilježena i 55. obljetnica organiziranog inovatorstva u Hrvatskoj.

U sklopu izložbe se održala i 3. konferencija Inovacijama do konkurentnosti. Na završnoj svečanosti su sudjelovali predsjednik Ivo Josipović, Ivo Ratković iz Ministarstva gospodarstva te brojni domaći i strani visoki dužnosnici i uzvanici. Na ovogodišnjem okupljanju je bilo preko 340 inovacija iz Hrvatske i 13 zemalja s preko 400 autora. U odnosu na prošlogodišnju ARCU to je porast za oko 10 posto.

- Posebno treba istaknuti ove godine značajan porast sudjelovanja znanstvenih institucija, tehnoloških parkova i poduzetničkih centara te mladih iz sustava srednjeg i visokog obrazovanja - rekao je u svom pozdravnom govoru predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Stjepan Car.U sklopu svečanosti su dodijeljene i nagrade ARCA 2012. najboljim inovatorima i inovacijama, a Grand Prix ARCA 2012. dobio je Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro. Dobitnica domaće, ali i inozemne zlatne medalje s 10. Međunarodne izložbe inovacija, Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda kaže kako ovakva priznanja struke daju svakom inovatoru i tvrtki poticaj da budu još bolji i inovativniji te da ne odustaju na svom putu.

Na svečanosti je rečeno kako su inovacije ključni element konkurentnosti proizvoda na otvorenom globalnom tržištu i stoga imaju veliko gospodarsko značenje. No, inovatorstvo u Hrvatskoj se susreće i s brojnim problemima poput nekonkurentnosti mnogih proizvoda i usluga. Uz to, u Hrvatskoj je od 2008. do 2010. godine samo 37 posto tvrtki uvelo neku inovaciju u svoje proizvode i usluge. Inovatori se slažu kako treba bitno mijenjati sustav akademskog obrazovanja ako se želi brzo i efikasno mijenjati gospodarstvo kao glavni izvor novca za financiranje svih drugih djelatnosti, pa tako i znanstvene. 

- Pošto u Hrvatskoj ne postoji jasna suradnja znanosti i gospodarstva, potrebno je uspostaviti institucionalni okvir za inovacije i inovatore. Radi toga Ministarstvo gospodarstva radi na izradi nacionalne strategije za inovacije 2013.-2020. kako bi se ispunili preduvijeti za korištenje novca iz fondova Europske unije, rekao je Ratković. Skorašnja izrada Nacionalne strategije inovacija znači novo poticajno ozračje za inovatorstvo kojom će inženjerska profesija dobiti novu priliku za stvaranje. Uz to, projekti poput Poduzetničkog impulsa sa 780 milijuna kuna daju podršku inovatorima i poduzetnicima koji inovacijama mogu stvoriti nove poslove i tako pomoći kod problema zapošljavanja, ali i državnih prihoda.

19. travanj 2024 08:45