Poslovna scena
StoryEditor

Predstečajne nagodbe - Praktični savjeti za dužnike i vjerovnike

10. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Predstečajna nagodba trebala bi biti pronalaženje omjera između onoga što društvo u krizi može održati na životu i onoga što vjerovnici mogu podnijeti, a da ne ugroze svoje poslovanje.

Dosadašnja praksa pokazuje pak da taj postupak s jedne strane muče nedovoljno dobra organizacija i stručnost nadležnih institucija i osoblja, a s druge strane stanje mnogih poduzeća koja se prijavljuju za njega. Stoga Lider u temi broja iz pera Matilde Bačelić i Gordane Gelenčer donosi cjelovit hodogram kroz predstečajne nagodbe koji i tvrtkama i njihovim vjerovnicima može pomoći da ostvare svoje interese najviše što mogu.

O ulozi monetarne politike kao moguće metode u skidanju brojnih poduzeća s aparata možete pročitati u tekstu Novčani infarkt Gordane Gelenčer. Od HNB-a se, naime, sve češće traže aktivniji pristup spašavanju gospodarstva i nekonvencionalne monetarne mjere, poput selektivnijeg pristupa kreditiranju i isključenja valutne klauzule.

Matilda Bačelić pozabavila se odnosom ulagača prema zemljama regije. Tako Hrvatska i Slovenija ostaju najmanje privlačne za investitore, a u ulagače će plašiti negativni trendovi i opasnosti koje vrebaju u tim zemljama. Ruže ne cvjetaju niti drugima - BiH je prenestabilna, Crna Gora premalena, no zato će ulagači najprije pokušati u Srbiji - na većem tržištu s jeftinijom radnom snagom i najbržim rastom.

U novom broju možete pročitati i kako je bilo na Liderovom Klubu izvoznika na kojem su gostovali ministar Siniša Hajdaš Dončić i makroekonomist Hypo Banke Hrvoje Stojić, u rubrici Lik i djelo predstavljamo direktora Trade Aira Marka Cvijina, pišemo i o poslovnoj priči metkovskoga Poljoprometa, kao i o novim IT rješenjima Smartisa za bolje upravljanje imovinom. Donosimo i razgovor sa regionalnim direktorom Schiedela Damirom Matijevićem, kao i priče o izlasku popularne društvene mreže Twitter na burzu, te prodaji britanske Kraljevske pošte koja pokazuje kako se rasprodaja ‘obiteljskog srebra‘ kao metoda punjenja državnog proračuna primjenjuje i izvan Hrvatske.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

19. travanj 2024 01:43