Poslovna scena
StoryEditor

Prekid radova, manja prodaja stanova i pad marže krivi za gubitak

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U prvih devet mjeseci ove godine građevinska kompanija Tehnika ostvarila je ukupni prihod od 637,6 milijuna kuna što je povećanje od 18,6 posto, no rashodi su rasli 20,7 posto na 645 milijuna kuna.

Tako je zabilježen gubitak od 8,23 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvarena dobit prije oporezivanja od 2,6 milijuna kuna te neto dobit od 856 tisuća kuna. Nakon objave devetomjesečnih rezultata dionica Tehnike pala je za 1,63 posto na 840 kuna. Kako stoji u financijskom izvješću ukupni prihodi su gotovo 30 posto manji od planiranih, a glavni razlozi za manje ostvarenje planiranog prihoda nasali su zbo popunjenosti kapaciteta i prekida radova na projektima Supernova Buzin, Cimos i Vesna zbog niskih temperatura u prvom tromjesečju, slabe prodaje stanova i smanjenih marži za radove po ugovorima za poznatog investitora.

Tako je ostvaren gubitak od preko 8 milijuna kuna, dok je Tehnika planirala neto dobit od 9,5 milijuna kuna za prvih devet mjeseci ove godine. Sve aktivnosti kompanija je obavila sa 1088 zaposlenika i ostvarila gubitka po zaposlenom od preko tisuću eura. Prosječna mjesečna neto plaća po radniku iznosila je 4.703 kune i manja je za 0,7 posto. Aktiva je povećana za 2,15 posto, dok su obveze rasle 3,57 posto, a kapital i rezerve su smanjenje za 3,1 posto.

U izvješću Uprave koje potpisuje Filip Filipec, predsjednik Uprave, stoji kako je u prvih devet mjeseci dobar dio radnika bio ‘na čekanju‘ ili nedovoljno zaposlen. Pogoni koji su trebali imati punu zaposlenost kapaciteta, zbog nedostatka posla do kraja svibnja nisu je ostvarili. Uprava navodi i kako, iako se nazire poboljšanje situacije, stanje u graditeljstvu je još uvijek teško i složeno. Pozitivno je, kažu, što se aktivirao rad u inozemstvu - Alžiru i BiH.- Iako je stanje za drugi dio poslovne godine povoljnije, situacija i dalje nije sjajna, još uvijek je prisutan problem ugovaranja radova za narednu godinu, naplate potraživanja i likvidnosti što i dalje iziskuje pojačan angažman svih zaposlenika društva da se ovo krizno razdoblje prebrodi. Koliko će kriza još trajati teško je reći, ali sigurno je da neće biti kratkog daha jer od najavljenih pozitivnih promjena na bolje i pokretanja investicijskog ciklusa nažalost još uvijek nema ništa - stoji u bilješkama Uprave.

17. travanj 2024 00:36