Poslovna scena
StoryEditor

Preko Kike u Hrvatsku ušao najveći Ikein konkurent

08. Prosinac 2013.

Prošlog tjedna južnoafrička grupacija Steinhoff International završila je proces preuzimanja poznatog lanca trgovine namještajem Kika čiji su prihodi prošle godine iznosili 1,2 milijarde eura, čime je postala vlasnik Kikina brenda u sedam zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Steinhoff grupa možda nije toliko poznato ime, pogotovo na hrvatskom tržištu, no radi se o tvrtki koja je nakon Ikee drugi najveći proizvođač i prodavač namještaja na svijetu. Od 2011. Steinhoff je vlasnik i francuskog brenda Conforama Holding, koja je ujedno drugi najveći maloprodajni lanac trgovina namještaja i artikala za uređenje doma u Europi, a čiji je sastavni dio i Emmezeta koja posluje u Hrvatskoj. Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik nedavno je promaknut na poziciju predsjednika Uprave talijanske podružnice Conforame, sa sjedištem u Milanu, ali će i dalje obnašati funkciju čelnika Emmezete u Hrvatskoj. 

- Razlog zbog kojeg Steinhoff nije toliko poznata tvrtka jest taj što u svakoj zemlji posluje pod izvornim imenom brendova, poput Conforame, Kike, Emmezete ili njemačkog Pocoa, pa će tako i u Hrvatskoj svi brendovi i dalje poslovati samostalno. Steinhoff grupa jako je brzo rasla u proteklih deset godina te postala jedan od najjačih igrača na svjetskom tržištu namještaja. Nadam se da će od akvizicije Conforame, odnosno Emmezete i Kike, koristi na kraju imati i hrvatski proizvođači namještaja - istaknuo je Školnik.

Osnovni je biznis Steinhoff grupe proizvodnja i prodaja namještaja, s vertikalno integriranim biznisom. Tako Grupa u svom vlasništvu posjeduje šume, proizvodi drvnu sirovinu i namještaj koji plasira u više od dvije tisuće trgovina diljem svijeta, od kojih je 900 u Europi. S 10 milijardi eura godišnjeg prihoda drugi je najveći igrač na svijetu, ujedno najveći konkurent Ikei. Treći igrač na svijetu triput je manji od Steinhoffa. 

Emmezeta i Conforama bile su u vlasništvu francuske korporacije PPR koja posluje u mnogim zemljama diljem svijeta, a posebno je poznata po brendovima kao što su Gucci, YSL, Puma. Emmezeta je zajedno s Conforamom 2011. prešla u vlasništo Steinhoff Internationala.

14. travanj 2024 10:08