Poslovna scena
StoryEditor

Preporuke za privatni sektor o uporabi solarne energije

17. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska se kao zemlja pristupnica Europskoj uniji obvezala na prihvaćanje klimatsko-energetskog paketa kojim se zagovara povećanje uporabe obnovljivih izvora energije i donošenje pripadajućega zakonodavnog okvira.

Na usmjerenom razvoju i povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije može se temeljiti i graditi uspješan lokalni i regionalni razvoj, što pokazuju mnogi primjeri iz razvijenih europskih zemalja. Prema zakonima Europske unije, do 2020. sve zemlje članice moraju osigurati 20 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Hrvatska pri dnu Solarna ili Sunčeva energija jest energija Sunca koja pruža električnu energiju s pomoću fotonaponskih sustava ili toplinskih strojeva. Prije svega, solarna se energija odnosi na iskorištavanje Sunčeva zračenja u praktične svrhe. Tako dobivena energija može se izravno pretvarati u toplinsku ili električnu. Tri su osnovne vrste solarne energije: solarni paneli (izravna pretvorba solarne energije u toplinu, najčešće za grijanje vode; koncentriranje solarne energije (usmjeravanje solarnog zračenja u jednu točku upotrebom polja zrcala) te solarne ćelije (izravna pretvorba solarne energije električnu).U Hrvatskoj se proizvodi malo energije iz Sunca, uglavnom je riječ o kućanstvima (postavljanje fotonaponskih ćelija na kuće). Pojedine banke u Hrvatskoj prihvaćaju ugovor s HROTE-om (Hrvatski operator tržišta energije) kao jamstvo za dizanje kredita i poticanje građana na ugradnju fotonaponskih ćelija. Mogu se rabiti i sredstva iz fonda IPA za projekte energetske učinkovitosti i iskorištavanja obnovljivih izvora energije, i to u sklopu II. komponente – prekogranična suradnja, III. komponente - regionalni razvoj (III. c - regionalna konkurentnost) te V. komponente - ruralni razvoj.

Pet preporuka Misija udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja jest promicanje održivog razvoja i energetike te educiranje o tome. Kontaktirali smo s njezinim predstavnicima i zatražili preporuke o mogućnostima koje solarna energija pruža u privatnom sektoru. Evo pet preporuka za privatni sektor o mogućnostima uporabe solarne energije u kojima se naglašava što bolje uklapanje projekata solarnih elektrana u prostor lokalne zajednice:

• suradnja/partnerstvo s lokalnom zajednicom - pravodobno predstavljanje projekta i uključenje javnosti

• ugovaranje lokalnih podizvođača za radove - poticanje lokalne ekonomije

• omogućavanje stanovnicima koji žive pokraj elektrana da budu suvlasnici i da imaju izravnu korist od elektrane, dakle dobit 

• izdvajanje dijela dobiti solarne elektrane za projekte u lokalnoj zajednici - npr. za novi dječji vrtić, električnu mrežu, infrastrukturu

• ublažavanje mogućih negativnih učinaka na okoliš (npr. zauzimanje zemljišta) ulaganjem u projekte zaštite okoliša. Ove se preporuke odnose ponajprije na veće projekte solarnih elektrana i njihovo što kvalitetnije uklapanje u prostor.

Pridobiti lokalnu zajednicuPrema iskustvima iz europskih i hrvatskih primjera novih projekata obnovljivih izvora energije javnost im se najviše odupire ako se lokalna zajednica ne uključi u njih.

18. travanj 2024 16:10