Poslovna scena
StoryEditor

Preuzimanjem Ingre lakše bi se probili na inotržišta

19. Srpanj 2012.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimir Kovačević opovrgao je na današnjoj konferenciji za novinare špekulacije prema kojima država preko te slavonskobrodske kompanije spašava zagrebačku Ingru koja se nalazi u financijski teškoj situaciji.

Istaknuo je da je odluka o ponudi za preuzimanje Ingre donesena isključivo u Đuri Đakoviću na temelju poslovnih interesa. Đuro Đaković Holding početkom ovog tjedna najavio je da će objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje zagrebačke Ingre, a objavit će je u predviđenom zakonskom roku, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

O komentarima nekih ekonomskih analitičara Kovačević pak kaže da su subjektivni sud na osnovu ograničenog broja informacija koje su do sada izašle u javnost te da nitko od njih nije ni tražio dodatnu informaciju.

"Da smo procijenili da nemamo financijskih mogućnosti financirati ovaj projekt ne bi si dozvolili ni da uđemo u njega. Đuro Đaković ima snage dati ponudu, ako dioničari Ingre odgovore pozitivno, a da to ne ugrozi poslovanje", istakao je Kovačević.

Od preuzimanja Ingre u Đuri Đakoviću očekuju i lakši proboj na inozemna tržišta na kojima je Ingra prisutna desetljećima, a na kojima su Đuro Đaković i Ingra i ranije uspješno surađivali.

Prvi čovjek Holdinga Đuro Đaković podsjetio je kako od dolaska nove uprave uz brojne poslovne aktivnosti vezane uz iznalaženje novih tržišta traje proces restrukturiranja koje bi trebalo završiti do kraja godine.

Prvi rezultati restrukturiranje su i promjena u načinu upravljanja tvrtkama iz sastava Holdinga, novim sustavom direktori tvrtki stavljeni su direktno pod nadzor uprave Holdinga, a ukinuti su i pojedinačni nadzorni odbori.

Na strahove da će restrukturiranje i objedinjavanje poslovanja sa sobom donijeti i otpuštanja Kovačević odgovara kako očekuje da će novi način upravljanja donijeti efikasnije poslovanje i nova zapošljavanja mlađih visokoobrazovanih inženjera.

Kovačević u aktualnom nacionalnom energetskom programu isto tako vidi potencijal za nove prilike u kojima će svoje mjesto dobiti i Đuro Đaković, za kojeg kaže da ima potencijal da bude i glavni nositelj poslova.

20. travanj 2024 15:05