Poslovna scena
StoryEditor

Prihodi Atlantica porasli 3,5, neto dobit više od 9 posto

30. Srpanj 2015.

Atantic Grupa ostvarila je u prvom polugodištu prihode od prodaje od 2,54 milijarde kuna, 3,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit porasla više od 9 posto, objavila je danas ta kompanija.

Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila je, naime, 144 milijuna kuna, što je 9,6 posto više nego u prvom lanjskom polugodištu.

Prema poslovnom izvješću kompanije, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) pala je, pak, u istom razdoblju za 6,5 posto, na 280,4 milijuna kuna, dok je dobit prije kamata i poreza (EBIT) skliznula za 10 posto, na 207,9 milijuna kuna.

„Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila rast prihoda od prodaje te daljnje poboljšanje neto profitabilnosti, unatoč makroekonomskim izazovima s kojim se nastavlja suočavati na svim svojim tržištima", poručio je u izvješću Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Od važnih poslovnih događaja istaknuo je širenje distribucijskog portfelja, daljnji razvoj vlastitih brendova, nastavak integracijskih aktivnosti preuzete kompanije Foodland te puštanje u rad proizvodnog pogona energetskih pločica u Novoj Gradiški.

"U drugoj polovici 2015. godine fokus će biti na daljnjem rastu na postojećim tržištima i internacionalizaciji poslovanja, kao i upravljanju operativnim i financijskim rizicima, optimizaciji poslovanja, održavanju likvidnosti i upravljanju financijskim obvezama", poručio je Tedeschi.

Rast prihoda u prvom polugodištu ponajviše se zahvaljuje rastu prihoda od prodaje proizvoda Atlantic Grupe u Hrvatskoj, za 6,6 posto, i u Srbiji, za 7,3 posto. Prihodi u Hrvatskoj dosegnuli su 662 milijuna kuna, a u Srbiji 578 milijuna, stoji u izvješću.

S druge strane, oštro su, za 26 posto, na 102 milijuna kuna, pali prihodi tvrtke na tržištima Rusije i Zajednice neovisnih država, što je posljedica političke nestabilnosti u Ukrajini i Rusiji.

16. travanj 2024 20:35